Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 2. 2020.

Vlada je Matici partner u izgradnji nacionalnog i kulturnog identiteta

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanju 178. obljetnice Matice hrvatske

Prigodni govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti.

Matica u tridesetoj godini hrvatske demokracije

Drago mi je što danas mogu sudjelovati na obilježavanju 178. obljetnice Matice hrvatske i imati priliku osvrnuti se na ulogu Matice hrvatske u tridesetoj godini hrvatske demokracije.

Prije tri sam godine, na obilježavanju Dana Matice hrvatske, naglasio njezinu važnu ulogu u svim bitnim trenucima naše povijesti od sredine 19. stoljeća – od buđenja nacionalne svijesti i narodnog preporoda, pa sve do ostvarenja samostalne hrvatske države.

U vremenu brzih promjena i globaliziranog svijeta, čuvanje našeg nacionalnog identiteta jedno je od ključnih suvremenih izazova za hrvatski narod, u domovini i iseljeništvu.

Jer nacionalni identitet je istodobno sveukupnost naših individualnih posebnosti kao i onaj zajednički nazivnik zahvaljujući kojemu kao nacija gajimo osjećaj zajedničke pripadnosti i dijelimo istu povijesnu sudbinu.

Kao što je, uspostavom suverene Hrvatske pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, hrvatskom narodu vraćena sloboda i samopoštovanje, a Europa i svijet su obogaćeni novim članom međunarodne zajednice, tako čuvanjem svog hrvatskog identiteta sebe poštujemo, a druge obogaćujemo vlastitim doprinosima, stvaralaštvom, pogledima, kulturom i postignućima.

Stožerna kulturna ustanova prisutna u 130 gradova u Hrvatskoj i inozemstvu

Zbog toga je uloga Matice hrvatske, kao stožerne kulturne ustanove danas možda još važnija nego u prethodnim povijesnim razdobljima.

No, kroz povijest Matice hrvatske, koja je prije samo četrdeset godina sudskom odlukom bila ukinuta, u vrijeme kada je svaki pokušaj afirmacije hrvatskog identiteta bio karakteriziran kao neprijateljska djelatnost, ukazuje nam na ovisnost kulturnih ustanova o dobrohotnosti države prema njima.

Danas, Matica hrvatska u hrvatskoj državi ima snažnog i iskrenog partnera i oslonac.

Od 1842. do 2020. Matica hrvatska uspješno je odgovarala izazovima vremena i sve to vrijeme zadržala je svoju društvenu ulogu.

Tome uvelike pridonosi i njena prisutnost u 130 gradova Hrvatske i inozemstva, što joj omogućava osluškivanje bila hrvatskoga naroda.

Poštovani članovi Matice, vi promišljate društveni, kulturni i politički razvoj Hrvatske, a to stvaralaštvo upisujete u suvremenu hrvatsku povijest.

O tome svjedoči više od sedam tisuća objavljenih knjiga te više tisuća organiziranih kulturnih manifestacija od hrvatske samostalnosti.

Važnost jačanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta

Više nego ikada, u dobu Interneta i sve većem utjecaju globalnih jezika, važno je jačati hrvatski jezik, kulturu i identitet.

To je osobito važno raditi kroz obrazovanje i kulturu, jer jedino na taj način očuvat ćemo posebnosti našeg naroda u vremenima globalizacije.

Pritom je važno te posebnosti uspješno prenositi na našu djecu i mlade, kako bismo ih oboružali da se kao samosvjesni pojedinci, otvoreni prema drugima i ponosni na svoje nasljeđe, još bolje nose s izazovima sve umreženijeg svijeta i da mu tako mogu dati svoj doprinos i osobni pečat.

U tom segmentu Matica hrvatska ima jednu od ključnih, rekao bih, predvodničku ulogu.

Jer izdavačkim aktivnostima obogaćujete hrvatsku kulturu i književnost, hrvatske čitatelje osvještavate o umjetničkim postignućima hrvatskog jezika, a brinete se i o očuvanju hrvatske povijesti kroz temeljito i cjelovito pisanje. Taj značajan doprinos vidi se kroz biblioteku „Stoljeća hrvatske književnosti“ i objavom četiri od sedam svezaka izdavačkog projekta Povijest Hrvata.

Posebno bih pohvalio vaše urednike i autore, odnosno sve one koji daju doprinos listu za kulturu „Vijenac“, te časopisima „Kolo“ i „Hrvatska revija“ – svjetlom simbolu suradnje domovinske i iseljene Hrvatske – te drugim projektima, jer promišljaju suvremenu hrvatsku političku misao i idejno potiču opći razvoj hrvatskog jezika i kulture kao živog organizma.

Knjige, časopisi, kulturna događanja i znanstveni skupovi koje Matica hrvatska organizira, intelektualna su i znanstvena podloga zajedničkom cilju jačanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta.

Objavljene knjige, časopisi, digitalizirana kulturna baština i filmovi koje kao Vlada potičemo, medij su koji nadilazi povijest i koji će pronositi hrvatske posebnosti i u budućnosti.

I na taj će način pridonijeti očuvanju hrvatske povijesti i osnažiti osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu i privrženost domovini kod svih generacija, osobito kod mladih.

A u globalnoj utakmici koju sve današnje nacije igraju, učvršćen i bogat identitet velika je komparativna prednost i utoliko je vaša izdavačka djelatnost ključna za budućnost Hrvatske.

I zato smo u protekle tri godine kao Vlada RH svesrdno podržali rad Matice hrvatske s gotovo 19 milijuna kuna, za redovan rad te financiranje časopisa, izdavanje i otkup knjiga.

Uključivanje mladih u rad Matice hrvatske

Smatramo da je potrebno što većem broju naših sugrađana približiti društveno korisno djelovanje svih kulturno-umjetničkih ustanova – poput Matice hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti –koje zajedno doprinose očuvanju i jačanju hrvatskog umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.

Važno je također da ste svoje djelovanje prilagodili digitalnom dobu i približili se novim generacijama korištenjem suvremenih medija, osobito društvenih mreža i internetskih video-kanala.

Tom cilju doprinose i objava knjiga u elektroničkom obliku te digitalizacija izdanja časopisa, što posebno pohvaljujem.

Pozdravljam i veće uključivanje mlađe generacije u aktivnosti Matice hrvatske – mladih likovnih i glazbenih umjetnika, studenata i drugih, koji već u ranoj fazi preuzimaju odgovornost za kulturni i znanstveni razvoj Hrvatske.

Proaktivan i kreativan pristup izgradnji i učvršćenju nacionalnog i kulturnog identiteta

Matica hrvatska nezamjenjiv je društveni čimbenik, koji jača vezivno tkivo i gradi koheziju hrvatskoga društva, u domovini i iseljeništvu.

Kreativan, proaktivan i znanstven pristup, Matici je omogućio prilagodbu intelektualnim i drugim izazovima svakog vremenskog razdoblja, a cilj je bio i ostao uvijek isti – izgradnja i učvršćenje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta.

I zato mi je posebno drago što ćete značajan dio današnje obljetnice posvetiti Matici hrvatskoj i predsjedniku Tuđmanu.

U programskom djelovanju i aktivnostima imat ćete i dalje podršku Vlade.