Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2014.

Rasprava o javnoj nabavi

Zastupnik Plenković sudjelovao je u zajedničkoj raspravi o javnoj nabavi te podržao izvješće kolege Tarabelle

Komentirao je prijedlog Komisije koji je predstavio povjerenik Michel Barnier, objasnivši razvoj paketa zakonodavstva koji modernizira tekstove direktiva koje su na snazi od 2004. godine. Ocijenio je dobrim zajedničko donošenje zakonskog paketa dodjele ugovora o koncesiji, javne nabave i javne nabave subjekata koji sudjeluju u sektoru vodnog gospodarstva, energetskom i prometnom sektoru te sektoru poštanskih usluga.

Naglasio je da je sektor javne nabave jedan od ključnih čimbenika strategije Europa 2020 te da pomaže ekonomski razvoj i zapošljavanje EU, s obzirom da čini čak 19% BDP-a. Istaknuo je kako u Hrvatskoj postotak javnih nabava iznosi čak 12% BDP-a te se osvrnuo na važan segment pregovora u procesu pristupanja na temelju kojeg se europskoj stečevini prilagodilo hrvatsko zakonodavstvo o javnoj nabavi.

Zaključio je kako će nova direktiva unijeti dodatnu transparentnost i pružiti više prilika malim i srednjim poduzećima da na temelju natječaja i novih pojednostavljenih procedura dobiju poslove na razini EU.