Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
München | 15. 2. 2020.

Važno je zeleno svjetlo Sj. Makedoniji i Albaniji još prije sastanka u Zagrebu

Prvoga dana sudjelovanja u Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji premijer Plenković sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Sastao se nadalje s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa Peterom Maurerom, s kosovskim predsjednikom Albinom Kurtijem, s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim i austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

Nakon toga sudjelovao je u radnoj večeri za sudionike sigurnosne konferencije koju je priredio predsjednik bavarske vlade Markus Söder.

Predsjednik Vlade najavio je u izjavi medijima sutrašnji panel o sigurnosnim temama "Europa koja štiti", što je također jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, zatom još nekoliko važnih bilateralnih sastanaka i susret s hrvatskom zajednicom u Münchenu.

NATO ostaje u Afganistanu

Upitan o posljedicama američkog sporazuma s talibanima u Afganistanu za hrvatske snage koje se ondje nalaze, predsjednik Vlade rekao je da je bilo govora o hrvatskoj misiji kao i o pripremi novog, dvanaestog kontingenta za odlazak u Afganistan.

"Ključna je poruka da će NATO ostati u Afganistanu kako bi pregovaračka pozicija prema talibanima bila još snažnija, što je u biti aktivnosti same misije", odgovorio je Plenković, dodavši da bi, ako se postigne napredak i dogovor, moglo doći do postupnog smanjivanja broja pripadnika te misije u Afganistanu.

Hrvatskoj je u interesu europski put susjednih zemalja

Što se tiče proširenja Europske unije i priprema za zagrebački sastanak, Plenković je kazao da je već nakon susreta s francuskim predsjednikom Macronom u siječnju bio optimističan i uvjeren da će francuska pozicija evoluirati, što je potvrdila i Macronova današnja izjava.

"Ne očekujem da bi Francuska, nakon promijenjene metodologije pristupnih pregovora mogla biti zemlja koja se protivi otvaranju pregovora. Sada slijede dodatni razgovori s preostale dvije zemlje koje su imale određene rezerve, ali u ovom trenutku mislim da idemo u dobrom smjeru i da je strateški važno da i Sjeverna Makedonija i Albanija i prije sastanka u Zagrebu dobiju zeleno svjetlo za početak otvaranja pristupnih pregovora", rekao je.

Plenković smatra da bi se time poslala konkretna poruka europske perspektive i daljnje dinamike puta svih naših susjednih zemalja prema Europskoj uniji, što je u interesu Hrvatske.

Kazao je da se prvi put susreo s novim kosovskim premijerom Kurtijem, koji je izrazio njihove ambicije. "Oni su usmjereni na reforme, na europski put i žele korake naprijed u europskom procesu i žele riješiti niz otvorenih pitanja u odnosu sa Srbijom, a mi ćemo im u tom pogledu pomoći”, poručio je Plenković.

Vlada će i dalje podržavati Inicijativu triju mora

Na pitanje o Inicijativi triju mora premijer je odgovorio da je ministar vanjskih poslova Grlić-Radman i o tome razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Pompeom, te se upravo nalazi na panelu o toj temi.

Predsjednik Vlade ocjenjuje inicijativu važnom jer dobro povezuje zemlje Baltika sa zemljama Crnog i Jadranskog mora te je dijelom prostora Srednje i Istočne Europe na kojemu se mora razvijati gospodarska i osobito važna energetska suradnja

"Vlada je i dosada bila angažirana i podržavala je tu inicijativu, te će i dalje angažirano sudjelovati u nkoj", zaključio je Plenković.