Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 2. 2020.

Kad je HDZ jedinstven, tad i pobjeđuje na izborima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka HDZ-a na Trešnjevki sjever i jug

Zajedno za dobrobit stranke i Hrvatske

„Mnogo je izazova pred nama. Politička tektonika se i formalno s današnjim danom promijenila. To treba biti signal za sve članove i simpatizere HDZ-a da budemo okupljeni i snažniji. Kada je HDZ jedinstven, kada se svi lovimo za jedan štap, tada pobjeda HDZ-a nije u pitanju”, rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a na Trešnjevki.

Pozvao je i da nakon 15. ožujka, kada će se održatiunutarstranački izbori za vodstvo stranke, s istim entuzijazmom svi zajedno rade na dobrobit stranke i Hrvatske.

Navodeći da se sada na unutarstranačkim izborima poduzima golem demokratski iskorak, Plenković je izrazio uvjerenje kako će oni koji sudjeluju u toj kampanji stalno imati na umu opći interes HDZ-a.

„Opći interes HDZ-a je da iz tog demokratskog procesa izađe snažniji, da iskoristi tu raspravu da okuplja, a ne da razdvaja. Da iskoristi tu raspravu da se pripremimo svi zajedno s programima i s idejama za ono najbolje što ćemo ponuditi hrvatskim ljudima na parlamentarnim izborima”, poručio je.

HDZ je ostvario sve strateške ciljeve

Podsjetivši na postignuća Vlade i HDZ-a za vrijeme njegova mandata, Plenković je rekao da mogu biti izrazito ponosni na pozicioniranje Hrvatske u Europi i svijetu. Istaknuo je da je HDZ danas utjecajna, uvažena i ugledna stranka i u obitelji europskih pučana. Naveo je također da nije bilo slučajno to što je Izborni kongres Europske pučke stranke održan u Zagrebu u studenome prošle godine. „To je bio najveći međunarodni politički skup uopće koji je u Hrvatskoj održan u proteklih 30 godina”, istaknuo je.

Govoreći o zadaćama koje su pred strankom, predsjednik HDZ-a rekao je da na nacionalnoj razini ima mnogo pretendenata na politički prostor HDZ-a i mnogo onih koji se pozivaju na suverenizam.

Smatra međutim da je taj „romantičarski suverenizam” danas pomalo anakron, kada dolazi od onih koji prije tridesetak godina nisu bili politički aktivni, kao ni njihove stranke. On također djeluje čudno u doba kada je Hrvatska zahvaljujući temeljnim odrednicama politike HDZ-a i predsjednika dr. Franje Tuđmana postala članica NATO-a i Europske unije.

„Danas je taj suverenizam mnogo drugačiji. Država je snažnija i narod živi bolje ako pametno koristi okupljanje suvereniteta na europskoj razini To je ono što mi danas činimo”, naglasio je Plenković. Dodao je i kako bez članstva u Iniji ne bi bilo ni 357 milijuna eura za Pelješki most, ni LNG terminala, ni širokopojasnog interneta, ni golemih investicija u hrvatske željeznice.

Borba za uvažavanje specifičnog položaja Hrvatske pri donošenju novog europskog proračuna

Plenković je nadalje rekao da će se krajem tjedna u Bruxellesu boriti da našoj zemlji, kao posljednjoj koja se pridružila Europskoj uniji, bude dodijeljeno još više sredstava, tato što zaslužuje jednak razvoj kao zemlje koje su Europskoj uniji pristupile 2004. godine.

Istaknuo je da su u pregovarački okvir o novom europskom proračunu uvrštena dva paragrafa koja uvažavaju hrvatske specifičnosti, među ostalim demografske probleme, koji su svojstveni čak polovini članica Unije.

Izvor: Hina

Teme