Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 2. 2020.

Najprimjerenije je da glavni državni odvjetnik sam podnese ostavku

Premijer Plenković izjavio je da nema ničega nezakonitog u tome što je glavni državni odvjetnik član kakve udruge, ali je naglasio da mu je rad otežan nakon što je dovedena u pitanje njegova neovisnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se danas u izjavi medijima na situaciju s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, nakon što je u javnost izišla informacija da je član masonske udruge. Istaknuo je da u postupku njegova imenovanja Vlada nažalost nije imala tu informaciju.

Dodao je da je sada to pitanje, koje je došlo na dnevni red kroz predmet kojim se bavio glavni državni odvjetnik, prema reakcijama javnosti utjecalo na njegov integritet te je gotovo dovedena u pitanje njegova neovisnost, što mu otežava rad.

Naglasio je da u formalnom smislu nema ničega nezakonitog u tome što je on član kakve udruge ili društva, ali je dodao da se stvorio okvir koji mu sada bitno otežava položaj.

"Stoga je stav Vlade, nakon što smo ja i ministar Bošnjaković s njim razgovarali o tome, da je u ovom trenutku najprimjerenije da on sam podnese ostavku. Ako to ne učini, Vlada će tu odluku donijeti na sutrašnjoj sjednici", poručio je premijer Plenković.

Premijer Plenković novinarima je objasnio da prije svakog imenovanja koje predloži pita svakog kandidata za neki položaj postoji li nešto u vezi s njim što premijer ne zna, a bilo bi dobro da zna, i zbog javnosti i zbog Vlade i zbog samog kandidata.

Kazao je da je Dražen Jelenić cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo u Državnom odvjetništvu te da je na čelo te institucije došao s pozicije zamjenika glavnog državnog odvjetnika.

"Upravo poštujući ulogu te institucije, vodeći računa o nepristranosti, o profesionalnosti i neovisnosti ljudi koji ondje rade naša je ideja bila da glavni državni odvjetnik bude netko iz kruga državnih odvjetnika. Meni je žao što tu informaciju nismo imali. Da smo je imali, uzeli bismo je u obzir", rekao je premijer Plenković.

Vlada će sutra predložiti Roberta Hranja za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga

Novinare je zanimalo je li se premijer Plenković biio u kontaktu s predsjednikom Republike Milanovićem.

Odgovorio je da su razgovarali jutros o nekoliko tema, a jedna od njih bila je imenovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Dodao je da će Vlada sutra za tu dužnost predložiti Roberta Hranja, s čim je novi predsjednik Republike suglasan.

Razgovarali su također o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu te su dogovorili da se idući, 12. kontingent Hrvatske vojske otpravi u Afganistan, a poslije će razgovarati o daljnjem sudjelovanju Hrvatske vojske u toj misiji.