Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 2. 2020.

Prvi oboljeli od koronavirusa u Hrvatskoj u stabilnom je stanju

Nakon sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da prvi oboljeli ima blage simptome i da se nalazi pod nadzorom

„Novost koju smo primili tijekom sastanka stožera jest da imamo prvog pacijenta kojem je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u Zagrebu, u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti, izoliran je i njegovo stanje zasad je dobro“, kazao je predsjednik Vlade.

Plenković je rekao da će se Nacionalni stožer za civilnu zaštitu – koji će voditi potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović – sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti.

Najavio je da će potpredsjednik Vlade Božinović u srijedu sazvati načelnike županijskih stožera civilne zaštite kako bi se i oni uključili u sve aktivnosti u vezi s prevencijom širenja koronavirusa.

„S obzirom na događaje u Italiji osigurat ćemo da sve nadležne službe – od Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških – budu u punoj pripravnosti i aktivni u sprečavanju širenja koronavirusa“, kazao je.

Sve nadležne službe maksimalno su angažirane

Plenković je ujedno izvijestio da će ministar zdravstva Vili Beroš danas popodne otputovati u Italiju.

„Njegov talijanski kolega zamolio je ministre susjednih zemalja da dođu u Rim te iz prve ruke vide kako Italija nastoji spriječiti širenje koronavirusa unutar zemlje“, rekao je i dodao da je cilj dogovoriti što bolju, transparentniju i izravniju komunikaciju sa svim susjednim zemljama.

Ministar Beroš i potpredsjedniko Vlade Božinović biti će također u kontaktu s nadležnim povjerenicima u Europskoj komisiji.

Premijer Plenković istaknuo je da će javnost biti promptno informirana o svim detaljima i svemu onome što je bitno.

„Građani mogu normalno nastaviti živjeti svoj život, ali poduzet ćemo odgovarajuće mjere opreza“, dodao je.

Poručio je da su sve nadležne službe maksimalno angažirane te će Nacionalni stožer za civilnu zaštitu poduzeti sve što je potrebno i primjereno.

Hrvatski zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu

Ministar Beroš rekao je da su danas u 11,50 sati stigli rezultati testiranja mlađeg hrvatskog državljana, koji je od 19. do 21. veljače boravio u Milanu.

„On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti, a nadamo se da će tako i ostati. Ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo“, kazao je ministar.

Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, a za osobe s kojima je kontaktirao bit će organizirana karantena, najavio je Beroš.

Dodao je kako još nema rezultata testiranja devetero hrvatskih građana koji su smješteni u KBC-u Rijeka, a radili su u tvornici na sjeveru Italije u kojoj je zaraženo dvadeset ljudi.

Poručio je kako Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu.

„Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe“, ustvrdio je Beroš, dodavši kako će se napraviti sve za sigurnost zdravlja nacije.

Nacionalni stožer zasjedat će cijelo vrijeme

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će Nacionalni stožer civilne zaštite zasjedati cijelo vrijeme, pratiti razvoj događaja i razmotriti eventualne potrebne mjere i aktivnosti.

„Stožer će pružati svu logističku podršku epidemiolozima“, istaknuo je Božinović upitan hoće li se već danas na graničnim prijelazima postavljati posebni kontejneri u kojima će se provoditi kontrole putnika na ulasku u Hrvatsku.

„Radimo već nekoliko tjedana na razini koju je koordiniralo Ministarstvo zdravstva. Aktivirali smo mehanizam predviđen za ovakve situacije kako bi se sve aktivnosti vezane uz zarazu držale pod kontrolom. Ako bude potrebno, uključit će se i dodatne državne institucije“, zaključio je Božinović.

Izvor: Hina/Vlada