Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 2. 2020.

Mjere Akcijskog plana za ERM II bit će ispunjene do svibnja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je danas da je uvođenje eura, uz pridruživanje Schengenskom prostoru, jedan od dvaju ciljeva dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju

Danas je u Banskim dvorima održana četvrta sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Premijer je uvodno pdsjetio na to da je ulazak u eurozonu dio hrvatskog pristupnog ugovora potvrđenog na referendumu. Poručivši da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja, izvijestio je o dosadašnjoj provedbi Akcijskog plana za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II. Ispunjavanje visokih kriterija za preuzimanje eura, to jest makroekonomska i fiskalna stabilnost, jedan je od ključnih ciljeva.

Hrvatska je već visoko eurizirana zemlja

"Hrvatska je 2017, u mandatu naše vlade, izišla iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka, a prošle godine smo dobili ocjenu da više ne bilježimo makroekonomske neravnoteže. Iskoristili smo taj položaj i nastavno na predstavljanje Strategije za uvođenje eura još ujesen 2017. da u 2019. pošaljemo pismo namjere i izrazimo želju da uđemo u takozvani Europski tečajni mehanizam II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute", rekao je premijer Plenković. Naglasio je da je Hrvatska najmanja članica Europske unije koja trenutno nije u europodručju.

Istodobno je, 61% kredita u devizama ili uz valutnu klauzulu, dok je 51% depozita odnosno štednje u eurima i kunama s valutnom klauzulom u euru. "Poruka je da je Hrvatska već visoko eurizirana zemlja", istaknuo je Plenković.

Govoreći u tom kontekstu o robnom izvozu, kazao je da 56% ukupnog robnog izvoza Hrvatska obavlja s članicama eurozone, a 66% potrošnje inozemnih turista stvaraju posjetitelji iz zemalja europodručja.

Sve mjere iz Akcijskog plana za ERM II bit će ispunjene u zadanim rokovima

Podsjetio je na to da hrvatski Akcijski plan obuhvaća šest područja politika s ukupno 19 mjera, za čiju je provedbu odgovorno devet institucija te dodao da je komunikacija s nadležnim europskim institucijama po tom pitanju kontinuirana i veoma dobra.

Izvijestio je da je dosad u potpunosti realizirano 6 mjera, a tri djelomice, dok ih se deset upravo provodi te naglasio da će sve mjere bez iznimke biti ispunjene u zadanim rokovima.

Vlada će potom poslati izvješće Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i Euroskupini, a nakon što oni analiziraju poduzete mjere, u dijalogu će se donositi odgovarajuće odluke o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II, pojasnio je premijer Plenković.

Teme