Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 15. 1. 2014.

Izvješće o napretku Islanda

Plenković je pozdravio izlaganja ministra Kourkoulasa, povjerenika Fülea i izvjestitelja Prede o položaju Islanda u pregovorima s Europskom unijom

Rekavši da je Hrvatska prošla kroz specifičan proces pristupanja i proširenja, Plenković je kazao kako primjer Islanda i recentne odluke pokazuju da je njegov put možda još specifičniji. Podsjetio je da je Island 20 godina član Europskog gospodarskog prostora te niz godina dio Schengenskog sustava, a njegovo je gospodarstvo razvijeno.

Zakonodavstvo je u velikoj mjeri prilagođeno pravnoj stečevini (11 zatvorenih poglavlja i 27 otvorenih). Poznato je da je  gospodarska kriza (banke) uzrokovala promjenu političke garniture na Islandu te da je nova vlada odlučila prekinuti pregovore o pristupanju i predložiti građanima da na referendumu odluče o njihovom eventualnom nastavku.

Ocijenio je da su stajališta Vijeća, Komisije i Parlamenta o Islandu logična i pravilna utoliko što je Europska unija spremna pričekati daljnje političke odluke islandske vlade. Ujedno smatra kako je razumna odluka Komisije da se obustavi provedba IPA projekata s Islandom, zato što ne bi bilo korektno prema poreznim obveznicima da se njihovim novcem kroz ovaj program financiraju projekti u državi koja trenutačno nema ambicije da postane članica EU. Zaključio je da je Island Hrvatskoj prijateljska zemlja. U trenutku kad Island ponovno bude poželio postati članica EU, uživat će podršku Hrvatske.