Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pula i Umag | 2. 3. 2020.

Naš tim vodit će HDZ do nove pobjede na parlamentarnim izborima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa svojim timom Odvažno za Hrvatsku proveo je prvi dan službene kampanje za unutarstranačke izbore boravkom u Umagu i Puli, gdje se sastao s brojnim stranačkim kolegama iz istarskog HDZ-a

Kovač, Stier i Brkić bez riječi u Saboru, pretjeruju sa šupljim pričama

Upitan u izjavi medijima kako tumači poziv svoga protukandidata za čelno mjesto u HDZ-u Mire Kovača da odredi mjesto i vrijeme javnog sučeljavanja, odgovorio je kako ne zna je li se Kovač "ispričao članicama i članovima HDZ-a budući da ih je podcijenio, ponizio i uvrijedio kazavši da se boje te da bi eventualno bili u strahu zbog gubljenja posla".

"To je katastrofalna izjava bilo koga koji pretendira biti na čelu HDZ-a, najjače stranke u Hrvatskoj koja ima odgovornost da vodi Vladu. Sučeljavanje će biti, gdje i kada dogovorit će stožeri. No, bilo dobro da najprije Kovač ovo napravi. Bit će mu lakše kod članova, to mu ja prijateljski savjetujem", poručio je Plenković

Dodao je kako pojedinci poput Kovača te ostalih HDZ-ovih kandidata iz Opcije za promjene poput Davora Ive Stiera i Milijana Brkića dosad nisu nijednom uzeli riječ u Saboru, "a sada su tako grlati".

"Volio bih da su tako grlati kad HDZ brani svoje stavove, zakone i proračun. Stier nije rekao ni riječi, Kovač još manje, dok Brkić nije također uzeo riječ osim kada vodi sjednicu, a to se ne računa. Pretjeruju sada sa šupljim pričama", poručio je Plenković i dodao kako bi bilo bolje kada bi oni branili interese HDZ-a.

HDZ ne smije biti isključiv, oponenti koriste retoriku SDP-a, krajnje desnice i Živog zida

Na skupu u Umagu u kampanji za unutarstranačke izbore, Plenković je poručio da HDZ kao najveća i najutjecajnija stranka, ne smije biti isključiv - mora držati do svojih vrijednosti, boriti se za svoj politički program i platformu.

"U današnje komunikacijsko vrijeme bombardirani smo brojnim neistinama koje najčešće dolaze od političkih protivnika. Žao mi je što naši kolege u ovoj kampanji koriste retoriku koja je retorika SDP-a, Živog zida i krajnje desnice, u mjeri u kojoj ih nikada nisam čuo da su branili HDZ i politiku Vlade u zadnje tri i pol godine", rekao je Plenković koji je na predizbornom skupu predstavio svoj tim "Odvažno za Hrvatsku".

Dodao je kako osobno nema informaciju da su stranački politički protivnici 'organizirali posebne konferencije za novinare kako bi napadali ljevicu, niti da su žestoko branili stavove HDZ-a i Vlade u Hrvatskom saboru.

"To nisu radili ni kada se raspravljalo o proračunu. To je vrlo indikativno, to nije korak u jačanju unutarstranačke demokracije - što je onda tu cilj? Zar je cilj oslabiti HDZ", upitao je Plenković, dodavši kako misli da to nije korektno.

Svaki član odlučuje

"Nisu korektne niti teze pojedinih stranačkih kolega, koji tvrde da smo mi 2017. trebali ići na izbore nakon što smo Mostu rekli 'doviđenja iz Vlade'. Tu tezu može netko govoriti iz privatnog stava i aspekta, no to nije stav HDZ-a", naglasio je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković.

Dodao je da HDZ, u protekle tri i pol godine, nije niti jedan element napravio a da nije bio planiran u programu, osim upravljanja krizama, od brodogradilišta do Petrokemije.

"Osobno ne vidim da HDZ koalira sa SDP-om osim ovdje u Umagu", našalio se Plenković.

Naglasio je da HDZ ima svoju platformu, svoju snagu i samopouzdanje, postignuća i rezultate ali ne smije biti isključivi, jer, dodao je, "kada najjači postanu isključivi onda društvo ima problem".

"Mali mogu biti isključivi, ali će onda ostati mali, veliki ne smiju. Sve što smo obećali to smo i realizirali. Sada je bitno da utakmica prođe koliko je moguće korektno", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je njihov tim "Odvažno za Hrvatsku" - konstruktivan tim.

"Svjesni svoje snage i svih postignuća koje je Vlada ostvarila, idemo u izbore na način kakav još do sada nije viđen u Hrvatskoj jer se nitko nije odvažio da omogući svakom članu HDZ-a da utječe na izbor najužeg vodstva strane za sljedeće četiri godine. Na to moramo biti ponosni neovisno za koga ćete izabrati", poručio je Andrej Plenković.

Skupu su se još obratili i preostali kandidati za zamjenika predsjednika Tomo Medved, te kandidati za potpredsjednike Oleg Butković, Zdravka Bušić i Branko Bačić.

Teme