Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Prelog, Čakovec, Vidovec | 4. 3. 2020.

Alternativci nemaju program, naš tim vodit će HDZ do nove izborne pobjede

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu se u sklopu unutarstranačke kampanje susreo sa stranačkim kolegicama i kolegama u Prelogu i Čakovcu u Međimurskoj županiji te u Vidovcu u Varaždinskoj županiji

Sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a idućeg tjedna, Alternativci nemaju program

Odgovarajući na prozivke kandidata za predsjednika stranke Mire Kovača da ni treći dan službene izborne promidžbe u HDZ-u još nema dogovora o njihovu sučeljavanju, Plenković je rekao da čuje samo neke vapaje gospodina Kovača.

"Vidim nekako da se taj tim osipa polako. Sučeljavanja će biti. Moj stožer radi u komunikaciji s predstavnicima medija koji su zainteresirani, to će sigurno biti idućega tjedna. Prema tome, kada dođe vrijeme, to će se dogoditi", rekao je Plenković u Prelogu uoči predstavljanja tima "Odvažno za Hrvatsku".

Smatra da bi za članice i članove HDZ-a bilo dobro da vide nešto više osim "floskula koje se nabacuju", upozorivši da se o programu "alternativaca" do sada ništa nije mogao pročitati niti čuti.

Na pitanje kako komentira Kovačeve prozivke da bježi od odgovornosti za rezultate proteklih izbora, uzvratio je protupitanjem - misli li novinar na pobjedu na parlamentarnim izborima 2016. te na sve uspjehe aktualne Vlade jer za to apsolutno preuzima svu odgovornost.

Upitan misli li da će takva retorika utjecati na izborne rezultate, ponovio je da ova kampanja HDZ-u treba biti poticaj da se okupe, iznjedre ideje i raspravljaju o programima.

"Ja bih rado razgovarao o mojem programu i programu mojih kolega, to je ozbiljan i opširan dokument i svugdje ga promoviramo. Kada alternativni tim, i ako uopće, predstavi program, možemo kazati nekoliko riječi i o tom programu, a što se mene tiče mi ćemo kao i do sada raditi na jedinstvu stranke i okupljanju", rekao je.

Plenković tvrdi da predvodnici okupljanja neće biti oni koji su se potrudili da stranka možda ostvari nešto slabiji rezultat na europskim izborima od očekivanja ili oni koji nisu bili angažirani u prvom krugu predsjedničkih izbora.

HDZ posluje uredno i u plusu, bez kreditnih zaduženja

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju tima u Čakovcu istaknuo je da kao što se financije odgovorno vode na razini države tako se vode i u stranci: nema duga, nema minusa i svi računi su plaćeni.

U Čakovec je tim "Odvažno za Hrvatsku" došao nakon druženja s članovima u Murskom Središću i Prelogu.

Plenković je u čakovečkim stranačkim prostorijama istaknuo značaj Međimurja u HDZ-u, jer su iz najsjevernijeg kraja Hrvatske saborski zastupnik Dražen Srpak, europarlamentarka Sunčana Glavak i ministar gospodarstva Darko Horvat.

O timu Odvažno za Hrvatsku rekao je da se radi o iskusnim ljudima koji su se svime što su učinili i više nego dokazali. Članovima stranke je ponovio da su predstojeći unutarstranački izbori veliki demokratski iskorak, jer se šest ključnih pozicija bira izravno, čime je osnažen svaki član i članica.

„Dobro je da imamo više kandidata jer to pokazuje da se nitko u stranci ne boji izraziti svoje mišljenje što je nova kvaliteta za HDZ“ istaknuo je i doda kako njegov tim ima važnu zajedničku crtu - dijele smjer kojim treba ići i HDZ i Hrvatska.

Ispunili smo što smo obećali Hrvatskoj

Podsjetio je kako je 2016. obećao političku sigurnost, što znači 76 ruku u Saboru, jer bez parlamentarne većine ne bi bilo projekata pa tako ni onih za Međimurje, ne bi bilo sjednice Vlade u Čakovcu i 3,3 milijarde kuna za međimurske projekte. Istaknuo je kako bez stabilnosti ne bilo ni inicijative za sufinanciranje deficitarnih obrtničkih zanimanja, i ulaganja u vodno gospodarstvo, ni u cestovnu infrastrukturu u Međimurju.

Podsjetio je na gospodarske uspjehe Vlade, među kojima, na gospodarski rast, porezno rasterećenja poduzetnika i građana, veću zaposlenosti i nikad manju nezaposlenost, veće mirovine i drugo. Istaknuo je kako nema resora u kojem nije bilo pozitivnog predznaka.

Naglasio da je dobar posao napravljen i bavljenjem velikim krizama, poput one Agrokora i brodogradilišta, kao i potencijalnim današnjim krizama poput migracijske i koronavirusa kojima se upravlja stručno, politički pažljivo i komunikacijski precizno.

Alternativci žešće napadaju nas nego što brane politiku HDZ-a u Saboru

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa svojim timom u Vidovcu je članovima stranke u Varaždinskoj županiji predstavio program za unutarstranačke izbore i istaknuo da je taj program primjeren trenutku HDZ-a, jer, kako je rekao, treba prepoznati teme bitne građanima.

Rekao je da je to tim koji okuplja sve ono što je profil članova HDZ-a diljem Hrvatske, koji razumije što je HDZ bio svih ovih 30 godina.

Plenković je da je na tragu postignuća Vlade i vizije za buduće izazove hrvatskog društva napravljen program za unutarstranačke izbore, ali i za vođenje Hrvatske nakon parlamentarnih izbora.

Komentirao je i retoriku kandidata druge opcije. „Žešće napadaju nas nego što brane politiku HDZ-a u Saboru, Nije to smisao unutarstranačkih izbora. Smisao je predstaviti program, ne samo za stranku nego političku platformu za budući program HDZ za parlamentarne izbore“, rekao je Plenković.

Dodao je da je program njegovog tima primjeren trenutku HDZ-a, jer treba prepoznati teme koje su bitne građanima.

„Najlakše je bit populist. To može svatko. Ali to ne rade velike stranke koje upravljaju državom“, poručio je Plenković stranačkim kolegama u Vidovcu.

Teme