Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Novska, Glina, Sisak i Velika Gorica | 6. 3. 2020.

U vodstvu treba biti mjesta za one koji će raditi na zajedništvu HDZ-a

U Novskoj, Sisku, Glini i Velikoj Gorici predstavljen je tim Odvažno za Hrvatsku uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u

Pomoć Hrvatske Grčkoj u zaštiti granice

Premijer Andrej Plenković u izjavi medijima u Sisku kazao je da je suglasan s angažmanom osam hrvatskih policajaca na granici Turske i Grčke, dodavši da se politika EU temelji na zaštiti vanjskih granica, u ovom slučaju Turske i Grčke, tj, Turske i Bugarske. Naglasio je da je Hrvatska spremna pomoći, a podsjetio je i kako je jedno policijsko plovilo već u grčkim vodama.

Predsjednik HDZ je novinarima nakon skupa rekao kako je u stalnoj vezi s kolegama stranim čelnicima. Dodao je da se stalno traže zajednička politička rješenja za krizu i kako Hrvatska u tome prednjači. Također je potvrdio kako zbog epidemije koronavirusa neće biti otkazivanja planiranih skupova povezanih s hrvatskim predsjedavanjem EU.

I nakon unutarstranačkih izbora treba nastaviti dobru suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom

Plenković je u Sisku bio na predstavljanju svojeg izbornog tima "Odvažno za Hrvatsku", koji će, kako je rekao, voditi HDZ do još jedne pobjede na parlamentarnim izborima, uz snažnu potporu i sisačko-moslavačkog HDZ-a.

"Zajedno nastavljamo razvijati Sisačko-moslavačku županiju, koja pokazuje inovativni pristup za stvaranje novih radnih mjesta i prilagođava se 4. industrijskoj revoluciji", poručio je Plenković.

"Drago mi je da je suradnja Vlade i HDZ-a sa Sisačko-moslavačkom županijom u protekle tri i po godine rezultirala brojnim projektima, koji su samo u Sisku vrijedni 616 milijuna kuna, te vjerujem da ćemo s obnovljenim povjerenjem najprije na unutarstranačkim izborima, a potom i na parlamentarnima, nastaviti na zajedničkom poslu", rekao je Plenković nakon predstavljanja članova izbornog tima "Odvažno za Hrvatsku.

Sučelit ćemo programe u televizijskoj debati

Na pitanje novinara kako komentira program protukandidata na unutarstranačkim izborima, odgovorio je kako su "alternativci" u protekle 3,5 godine imali vremena da se pripreme, a da su smjernice programa objavili, kako je rekao, "tek na naš poticaj". Komentirat će ih kad ih prouči, dodao je, a prilika za to bit će idući tjedan, na televizijskom sučeljavanju.

Ponovio je da u HDZ-u ima mjesta za sve, a u vodstvu stranke treba biti mjesta za one koji će raditi na jedinstvu i zajedništvu stranke, a ne koristiti kampanju, i imati retoriku oporbenih stanaka, bilo krajnje ljevice ili desnice, protiv vlastitih kolega.

"Ovakav angažman nisu imali ni u jednom trenutku protekle 3,5 godine ni u Saboru, ni u javnosti. Bilo bi dobro da su bili ovako živahni i ovako prpošni tada", dodao je Plenković.

Referirao se i na intervju zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića u kojem član tima "Pobjednički put" kaže kako je HDZ ostavio ljevicu na miru, a sukobljavao se sa HDZ-u srodnijim opcijama. Plenković smatra da je ta teza "apsolutno okrenuta i pogrešna".

"HDZ i uspjehe na izborima vodilo je vodstvo stranke i Vlada. Postoje ljudi na krajnjoj desnici koji napadaju nas, HDZ samo odgovara onome kome treba odgovarati i to na ispravan način. Naš glavni politički protivnik svo ovo vrijeme, a ja to znam jer sam u Saboru često pred zastupnicima, uvijek sam i meta napada ljevice i najsnažnije odgovaram, i branim politiku HDZ-a, naše zakone, politike i proračun", poručio je.

Ocijenio je pritom i da je u Saboru, primjerice, puno angažiraniji u obrani stavova HDZ-a predsjednik Kluba Branko Bačić, nego neki kolege koji se, rekao je, tamo nisu javili ili nikad ili se njihove intervencije mogu nabrojiti na prste jedne ruke.

Na skupu u Sisku predstavili su se unutarstranački kandidati liste "Odvažno za Hrvatsku", Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković.

Velika potpora HDZ-a Zagrebačke županije

Tim Odvažno za Hrvatsku predvođen predsjednikom Plenkovićem predstavio se u Velikoj Gorici članicama i članovima HDZ-a Zagrebačke županije.

Plenković je poručio da je glas za svakog od njih glas za Odvažno za Hrvatsku u cjelini. Vodstvo stranke treba dijeliti isti smjer da bi HDZ pobjeđivao punim jedrima. Uz postignuća naše Vlade, nastavljamo raditi na ključnim izazovima za budućnost Hrvatske", poručio je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada pod vodstvom HDZ-a postigla značajne rezultate – od rasta plaća, mirovina i zaposlenosti, poreznih rasterećenja uz smanjenje javnog duga i proračunski višak, znatno brže apsorpcije europskih fondova te vraćanja investicijskog kreditnog rejtinga.

"Izdavanjem obveznice po najpovoljnjijim kamatama i ročnosti u povijesti, Hrvatska će godišnje uštedjeti više od 700 milijuna kuna, što je rezultat odgovornog vođenja javnih financija i rejtinga Hrvatske na financijskim tržištima", poručio je.

Dodao je da će HDZ ostati čvrsto pozicioniran na desnom centru, koji omogućuje najvećem broju hrvatskih građana da se okupe oko naših državotvornih, demokršćanskih, domoljubnih i narodnjačkih vrijednosti.

U Rugvici je Plenković uručio nagrade najboljim sportašima, sportskim djelatnicima i sportskim klubovima Zagrebačke županije. Donošenjem Nacionalnog programa športa 2019–2026. i dvostruko većim izdvajanjima za šport, koja sada iznose 424 milijuna kuna, Vlada daje potporu razvoju športa u Hrvatskoj, osobito kod mladih.

Teme