Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 3. 2020.

Plenković s čelnicima sedam država o suzbijanju koronavirusa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u video-konferenciji u kojoj su razmijenjena mišljenja o suradnji država članica Europske unije

Uz predsjednika Vlade u konferenciji su sudjelovali izraelski premijer Benjamin Netanjahu, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, talijanski premijer Giuseppe Conte, rumunjski premijer Ludovic Orban, austrijski premijer Sebastian Kurz, mađarski premijer Viktor Orban i bugarski premijer Bojko Borisov.

Prenijer Plenković je izvijestio o situaciji u Hrvatskoj, gdje trenutno ima dvanaest oboljelih u tri grada. Istaknuo je da je Hrvatska reagirala na vrijeme te je objedinjenim djelovanjem svih resora pripremila niz mjera za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana

Predstavio je aktivnosti koje je Hrvatska poduzela na europskoj razini kao predsjedateljica Vijeća EU-a, podsjetivši na aktivaciju Integriranog mehanizma za odgovor na krizu 28. 1. i sazivanje izvanrednih sastanaka Vijeća ministara zdravstva EU-a 13. 2. i 6. 3. te koordinacije ministara financija EU-a. Istaknuo je potrebu za bliskom suradnjom država članica i usklađenim pristupom u provedbi svih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Predsjednici vlada i država naglasili su važnost jačanja medicinske i znanstvene suradnje kako bi se čim prije pronašlo cjepivo i poboljšali brzi testovi za otkrivanje zaraze. Založili su se također za daljnju koordinaciju svih aktivnosti te razmjenu najboljih iskustava u sprečavanju širenja zaraze.