Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Delnice, Novi Vinodolski, Rijeka | 9. 3. 2020.

Državnički pristup u svim situacijama, a ne oportunizam i kalkuliranje

U sklopu unutarstranačke kampanje predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je zajedno s timom Odvažno za Hrvatsku obišao Delnice, Novi Vinodolski i Rijeku

Predsjednik Vlade rekao je u Delnicama da zasad nema potrebe za rebalansom državnog proračuna zbog pojačanih troškova oko koronavirusa.

Plenković je poručio da se situacija oko koronavirusa prati na razini konkretnih mjera za sigurnost građana u javnom zdravstvu te na razini razvoja situacije i mogućeg utjecaja na gospodarstvo, financije i turizam.

"Kada dođe vrijeme, znat ćemo koje mjere poduzimati. Sve procese vodimo odgovorno i staloženo", rekao je.

Plenković je danas sudjelovao u videokonferenciji s izraelskim premijerom Netanyahuom, talijanskim Conteom, premijerima Mađarske i Rumunjske te austrijskim kancelarom i predsjednikom Cipra, a razgovarali su o mjerama koje mogu poduzeti radi suzbijanja koronavirusa. Sličan susret održat će se u utorak na razini čelnika i šefova zemalja EU.

"Moramo potražiti zajednički europski odgovor s obzirom na globalni i europski karakter slučaja", rekao je.

Sudska odluka o mojoj tužbi donesena je u zakonskom roku

Premijera su novinari nadalje pitali je li ga iznenadila brza odluka Upravnog suda o njegovoj tužbi protiv Povjerenstva za sukob interesa. Odgovorio je da je sud odluku donio u zakonskom roku.

"Svoje ime i prezime nisam našao na cesti, znam koliko svaki dan radim za Hrvatsku i interes Hrvatske i građana, koliko mi ne pada na pamet staviti bilo kakav privatni interes ispred interesa hrvatske države i građana i profesionalnoga i zakonitog obavljanja posla. Kao svaki drugi građanin, imam pravo pravne zaštite ulaganjem pravnog lijeka na odluku javnog pravnog tijela koje je iz mog kuta gledanja svojom odlukom meni nanijelo nepravdu i političku štetu", objasnio je Plenković. Dodao je da je pravni lijek uložio kako bi anulirao tu štetu.

U sklopu predizborne kampanje za unutarstranačke izbore premijer Plenković sastao se u ponedjeljak s članovima stranke u Delnicama.

Naša predanost Vukovaru i Vukovarcima bit će maksimalna

Zamoljen da komentira tvrdnje vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da Vlada i premijer nisu učinili gotovo ništa za Vukovar, Plenković je istaknuo da je začuđen razinom te kritike.

Naveo je projekte u kojima je Vlada pomogla u razvoju Vukovara: od lučke i komunalne infrastrukture, do muzeja Domovinskog rata i definiranja Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta.

"I dalje predlažem Penavi da u interesu dobrobiti Vukovara i Vukovaraca provjeri jasne podatke i prisjeti se svih tih poteza Vlade prema Vukovaru. Naša predanost potpori Vukovaru i Vukovarcima bit će maksimalna kao što je bila i dosad", istaknuo je.

Zamoljen da komentira pad rejtinga HDZ-a, Plenković je rekao da je on stabilan i da ne pada.

"Siguran sam da nema ove prežestoke retorike koja dolazi od naših konkurenata u unutarstranačkoj borbi da bi bio i viši. Realno, sve ono što smo obećali prije četiri godine smo ostvarili. Da se to malo više vidi i prenosi, bio bi i veći rejting, kao i da nema neosnovanih kritika koje dolaze iz naših redova, nalik na oporbene", rekao je.

Mi cijelo vrijeme branimo HDZ bez kalkulacija, ovo je ekipa koja igra cijelu utakmicu, nevažno na kojem mjestu. Nama je bitno da je HDZ jedinstven jer tada pobjeđujemo. Nas povezuje zajednički smjer i djelovanje za Hrvatsku, poručio je Andrej Plenković.

Vodstvo koje dijeli smjer i viziju HDZ-a

"Mi cijelo vrijeme branimo HDZ bez kalkulacija, ovo je ekipa koja igra cijelu utakmicu, nevažno na kojem mjestu jer nama nije bitno jesmo li u obrani ili u napadu. Nama je bitno da je HDZ jedinstven jer tada pobjeđujemo. Očekuju nas unutarstranački izbori za tim, a ne za pojedince. Nas povezuje zajednički smjer i djelovanje za Hrvatsku i za stranku. Kada se završe unutarstranački izbori, bit će za sve mjesta u stranci, ali jako je bitno da je najuže vodstvo homogeno. To je kao da vozimo auto, a jedni hoće ubaciti u prvu, drugi u petu brzinu, a ima i onih koji bi u rikverc. To nije dobro i zato je jako bitno da povjerenje dobije cijeli tim'', poručio je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju svoga tima i programa "Odvažno za Hrvatsku" u prepunoj dvorani Euroherca u Rijeci.

HDZ-ova politika čvrsto na desnom centru

Istaknuo je da se program Odvažno za Hrvatsku zasniva na domoljublju i promicanju nacionalnih interesa, obiteljskim vrijednostima i demografskoj revitalizaciji, pravednoj i učinkovitoj državi, uspješnoj i razvijenoj Hrvatskoj.

"Kažu da smo otišli lijevo, a ja vas pitam je li lijevo to što je ministar Božinović ojačao policiju, što je ministar Krstičević ojačao vojsku, što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti, je li lijevo to što je Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta... U današnje vrijeme digitalnog društva i tehnologije veoma je važno imati dobre filtere kako bismo se zaštitili od dezinformacija i manipulacija'', upozorio je Plenković.

Dodao je da je najbolje jamstvo za jak HDZ ono što je dosada učinila vlada kojoj je na čelu.

"Ostvarili smo velika postignuća, mirovine su narasle, kao i minimalna i prosječna plaća, broj zaposlenih najveći je od neovisnosti, pred nama su brojni izazovi na koje ćemo znati odgovoriti vodeći se domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima. Osiguravamo zdravi gospodarski rast, veću iskorištenost sredstava iz europskih fondova, pokrenuli smo decentralizacijske procese, fiskalnu decentralizaciju, svjedočimo realizaciji brojnih i značajnih projekata, osigurali smo pravnu sigurnost, društvenu solidarnost, porezno rasterećenje'', istaknuo je Plenković.

Državništvo umjesto kalkuliranja

Naveo je da oportunisti i kalkulanti gledaju samo svoj interes, a njegov tim nastupa državnički, podsjetivši da HDZ 2017. nije išao na izvanredne izbore, nego je očuvao političku stabilnost da bi sačuvao ekonomiju i financijski sustav od krize Agrokora.

"Mogli smo sve prepustiti tržištu i gledati kako se gase tisuće radnih mjesta, kako propadaju OPG-ovi, dobavljači. Mi smo povukli poteze kojima smo spasili i kompaniju i radna mjesta i nismo ugrozili hrvatsko gospodarstvo. Sada nam se događa da naši kolege koji tri godine sjede u Saboru, podržavaju zakonske prijedloge i proračun, kreću s optužbama da idemo ulijevo, izmišljaju priče o koaliciji sa SDP-om. Sa SDP-om koji nas napada na Aktualnom satu, a tri godine nitko od njih nije stao u našu obranu što samo svjedoči o oportunizmu i kalkuliranju. Riječ je o ljudima koji su anakroni izolacionisti i pokušajte samo zamisliti da oni moraju organizirati predsjedanje Europskom unijom, da moraju kao naši ministri razgovarati sa svojim europskim kolegama o globalnim problemima'', poručio je Plenković.

Naveo je da globalne probleme mogu rješavati samo najkompetentniji ljudi koji su dio tima "Odvažno za Hrvatsku", a ne anakroni izolacionisti.

Odgovornost za državu

Ministar mora prometa i infrastrukture i predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo odazivom članova na predstavljanje kandidata i programa, ali i zbog nabijenosti pozitivnom energijom i emocijama.

"HDZ je najuspješnija hrvatska stranka od vremena kada smo obranili Hrvatsku do danas kada gradimo bolju Hrvatsku, za naše građane, za našu djecu. Preuzeli smo odgovornost za državu, preuzet ćemo odgovornost za HDZ jer jedino mi možemo nastaviti posao koji smo počeli 2016. godine kada smo Andreja Plenkovića izabrali za predsjednika stranke, a nakon toga dobili parlamentarne izbore. Pogledajmo samo kako izgledaju Primorsko-goranska županija i Rijeka nakon tri i pol godine mandata ove vlade, izgledaju bitno drugačije zbog niza projekata koje smo realizirali i koji će se realizirati. Primjerice, za gradnju nove bolnice osobno je zaslužan premijer Andrej Plenković koji je zauzeo za taj projekt. Na unutarstranačkim izborima koji su pred nama trebamo svima pokazati da nas ima i snažno podržati Andreja Plenkovića i njegov tim jer su oni jamstvo pobjede na parlamentarnim izborima, oni su jamstvo da će se nastaviti gospodarski razvoj i stvarati bolja Hrvatska'', poručio je Butković.

Ivan Anušić ocijenio je da trenutno taštine izjedaju HDZ i da je nekima bitna jedino osobna promocija. Branko Bačić poručio je stranačkim prijateljima i protukandidatima na unutarstranačkim izborima da ovo nisu parlamentarni izbori i da rade štetu HDZ-u jer stvaraju podjele, dok je ministar branitelja Tomo Medved uvjeren da je dio tima koji će pobijediti jer zna prepoznati kada je u društvu najboljih.

"Andrej Plenković je nositelj svih razvojnih procesa, ojačao je HDZ, prepoznaje nacionalne interese i na najbolji način zastupa Hrvatsku u svijetu, on je vizionar novoga doba u Hrvatskoj i možemo ga samo slijediti u njegovim nastojanjima'', zaključio je Medved.

Teme