Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Škabrnja | 10. 3. 2020.

Nastojimo smanjiti štetu koju epidemija nanosi gospodarstvu

Predsjednik Vlade Plenković održao je telefonsku konferenciju svih šefova država i Vlada Europske unije, uz sudjelovanje predsjednice Europske komisije i predsjednice Europske središnje banke

Predsjednik Vlade, koji se nalazi u posjetu Zadarskoj županiji, u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom Benkovcu i Škabrnji, jednim od simbola Domovinskog rata, gdje je položio vijenac i zapalio svijeću za žrtve Škabrnje.

Upitan o mogućim posljedicama epidemije koronavirusa na gospodarstvo, kazao je da je s Charlesom Michelom dogovorio i održao telefonsku konferenciju svih šefova država i Vlada Europske unije, uz sudjelovanje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde.

"Razmatramo prije svega jedinstven europski odgovor na nove okolnosti koje se razvijaju", rekao je.

Hrvatska je poduzela zaštitne mjere i prije nego što je WHO proglasio opasnost od pandemije

"Mi smo, kao hrvatsko predsjedanje, mjere poduzeli odmah, prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila opasnost 31. siječnja. Mi smo 28. siječnja putem tzv. integriranog političkog mehanizma za odgovore na krize poduzeli sve mjere, sazvali dva sastanka ministara zdravstva, a u petak je održan i sastanak ministara unutarnjih poslova", podsjetio je Plenković.

Dodao je da su upravo prošloga tjedna ministri financija raspravljali o mogućim ekonomskim i financijskim posljedicama, kao i posljedicama na turizam.

"Trenutno, sve države rade analize, situacija je različita, vidite što se zbiva u Italiji i u nekim drugim zemljama gdje je puno veća raširenost koronavirusa, odnosno ove epidemije. Hrvatska u ovom trenutku vodi razgovore sa svim zainteresiranim segmentima hrvatskoga gospodarstva. Imali smo prošlog tjedna sastanak sa hotelijerima, a ministre Marića, Horvata i Cappellija zadužio sam da obave konzultacije sa svim sektorima gospodarstva", poručio je Plenković.

Najugroženiji su prijevoznički sektor i turizam

Kazao je da je u upravo održanom telefonskom razgovoru s kolegama saznao da je situacija otprilike svugdje identična.

"Najugroženiji će biti sektor prometa, osobito zračni promet što je sasvim logično, a drugi je naravno turistički sektor. U oba ta sektora, naravno, i Hrvatska će poduzimati odgovarajuće mjere. Sva ministarstva u ovom trenutku prate situaciju i mi ćemo onda zajedno, i na europskoj razini i na nacionalnoj, nastaviti iznalaziti načine kako da situaciju napravimo što manje štetnom po hrvatsko gospodarstvo", istaknuo je predsjednik Vlade.

O zahtjevima nekih lokalnih stožera civilne zaštite za otkazivanjem većih skupova, predsjednik Vlade je kazao da je, slušajući preporuke, zamolio da se poduzmu potrebne mjere i za večerašnji stranački skup u Zadru. Skup se održava u velikoj dvorani, dok su skupovi u Benkovcu i Škabrnji održani na otvorenom.

"Slijede se preporuke, a ovisno o razvoju situacije, donosit će se i odgovarajuće odluke. Dotle će se koristiti sve potrebne higijenske mjere i paziti da se što više smanje rizici. Kad je riječ o mjerama poduzetim kroz Nacionalni stožer civilne zaštite, kroz mjere naših zdravstvenih djelatnika, Državnog inspektorata, u ovom smo trenutku uspjeli stabilno održati situaciju pod kontrolom, no s obzirom na blizinu Italije moramo biti na oprezu svi zajedno, o važno je svakoga dana prema razvoju situacije kalibrirati naše mjere i biti maksimalno orijentirani prema zaštiti , smatra Plenković.

Maksimalna transparentnost Vlade neophodna je za učinkovito upravljanje krizom

"Nije me strah, ali ovo je ozbiljna situacija koja ima zdravstveni, ekonomski, financijski aspekt, nosili smo se s brojnim krizama u ovom mandatu, a ova će biti vjerojatno jedna od najzahtjevnijih jer se kumulira sve. Puno je izazova pred nama, nije me strah nego smo se spremni s time suočavati".

Na novinarski komentar da je, izgleda, dobro odabrao novog ministra zdravstva, predsjednik je kazao: "Drago mi je da ste zadovoljni novim ministrom, vidim da ga poštuje hrvatska javnost, što je najvažnije" te je dodao da iznimno cijeni ministra Beroša i Božinovića koji rade na ovoj krizi od početka.

Napomenuo je da je Vlada maksimalno transparentna i da nema ničega što bi on, kao predsjednik Vlade znao, a da to ne zna i javnost. Naglasio je da je to načelo kojeg će se Vlada držati do kraja ove situacije, jer se samo potpunom informiranošću može upravljati ovim procesom na učinkovit način.

Odluke i sankcije moraju biti propisane zakonom, uložio sam pravni lijek kao i svaki drugi građanin kojemu je nanesena nepravda

Zamoljen da komentira izmještanje bisti iz Ureda predsjednika Republike, premijer je kazao da to smatra nepotrebnim i pogrešnim potezom.

Na pitanje o odluci Upravnoga suda kad se radi o sporu oko načela djelovanja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, predsjednik Vlade je odgovorio:"Ponovit ću, ja svoje ime i prezime nisam našao na cesti, nisam ga našao u kanalu… Znam koliko ovaj posao zahtijeva angažmana, koliko vremena, koliko energije i truda.

Ne pada mi napamet dovoditi privatni interes ispred javnog, niti ikome pogodovati. Ako je čovjek koji je u službi 25 godina, koji je već bio poslan za veleposlanika u NATO, u Rusiju, ukoliko su to napravili neki drugi ljudi, neke druge političke opcije – a on je sad na trećem mandatu – dakle nije došao iz nekog kompletno drugačijeg područja rada i najednom osvanuo kao veleposlanik. Osim toga, sve što je trebalo napraviti je bilo sukladno zakonu.

Smatram da je Povjerenstvo, koje je tu odluku donijelo prije nekoliko mjeseci, meni nanijelo nepravdu, mislim da je izišlo izvan okvira onoga što je Povjerenstvu dodijeljeno temeljem zakona, a kao što znamo, sva tijela, a pogotovo ovo tijelo, trebaju raditi u okviru onoga što je zakon dopustio.

Dakle, ne može biti nekakve pogreške, makar i deklaratorne odluke i nekakvih sankcija, ako to nije propisano zakonom. I to je poanta, ja sam kao i svaki drugi građanin, uložio pravni lijek".

Zakone predlaže Vlada, donosi ih Hrvatski sabor, a nipošto ih ne donose tijela koja ih trebaju provoditi

Na pitanje o sudjelovanju Ureda predsjednika Vlade u radnoj skupini za izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Plenković je kazao da je potrebno stvari razdvojiti i sagledati ih hladno i jasno, apstrahirajući na trenutak tko je premijer i koji slučajevi postoje.

"Postoji Vlada koja, prema našim propisima, predlaže određene zakonske propise i postoji Hrvatski sabor koji ih usvaja. Tijela koja ih provode nisu ona koja donose zakone. Ona mogu sudjelovati, dati neki komentar, ali oni nisu ti koji rade propise po kojima će raditi. Za to postoji Vlada i Sabor, to je sve", zaključio je Plenković.