Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 3. 2020.

Idući tjedan paket mjera, hrvatsko je gospodarstvo danas otpornije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak s predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te s predsjednicima zastupničkih klubova

Premijer je najavio da će Vlada već idućega tjedna razmotriti izmjenu niza zakona kako bi se društvo, napose gospodarstvo, moglo što lakše nositi s posljedicama panemije koronavirusa.

"Pristupili smo ovome jako ozbiljno u dijalogu sa svim sektorima u gospodarstvu. Idući tjedan Vlada će razmotriti cjelovit paket mjera, a jedan dio njih zahtijeva zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor", kazao je premijer.

Dodao je da će predsjednik Sabora i većina predsjednika klubova podržati mjere kako bismo se kao društvo što efikasnije suočili s krizom i reagirali pravodobno.

Plenković je nadalje rekao da svi zastupnici nude svoje ideje te da je većina prijedloga na sastanku bila na tragu onoga što poduzima Vlada.  Misli da su zastupnici zadovoljni time kako sve Vladine službe i ustanove nastoje rješavati probleme s kojima je Hrvatska suočena, kako na nacionalnoj razini tako i u pogledu aktivnosti koje ima kao predsjedateljica Vijeća Europske unije.

"Svi sada gledaju što koja zemlja radi, što bi se moglo učiniti. Sve što je dobro i korisno da se ublaže posljedice ove krize, mi ćemo uvažiti", poručio je.

U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica

Nakon sastanka sa saborskim zastupnicima predsjednik Vlade posjetio je Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, gdje je zahvalio epidemiolozima i svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što su poduzeli radi zaštite zdravlja građana.

"U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica ove epidemije", kazao je premijer. "Mislim da mjere koje poduzimamo mogu olakšati život svakome u Hrvatskoj – gospodarstvu, poljoprivredi, trgovini, turizmu", dodao je. Rekao je također da će iznaći mehanizme koji će olakšati sva davanja i plaćanja. 

Promjene se, poručio je, mogu očekivati vrlo brzo. "Već idući tjedan donosit će se odluke, a pokazat ćemo fleksibilnost i predložiti pojednostavljenje gdje god je to moguće", dodao je.

Na pitanje je li zabrinut za gospodarstvo Plenković je odgovorio da je Hrvatska ovu krizu dočekala u situaciji konsolidiranih javnih financija te je ocijenio da smo otporniji nego što smo bili prije.

"Razlika između situacije od prije pet do šest ili deset godina jest u tome što kriza nastupa u trenutku kada Vlada odgovorno vodi javne financije. Imali smo dva proračunska viška, uravnotežen proračun, ta je situacija dobra. Ako gledate našu formu, naš 'fitness', mnogo smo otporniji nego prije", rekao je. "Poduzet ćemo mjere da posljedice ove krize smanjimo što je više moguće, i tako ćemo se ponašati", dodao je.

Na pitanje očekuje li nas recesija najesen, o čemu su tijekom subotnjeg jutra pred zgradom Sabora govorili predstavnici Živog zida, Plenković je odgovorio da je posrijedi stav te stranke.

"Ovo je situacija koja zahtijeva ozbiljne mjere. Kada je riječ o sigurnosti prometa, tranzita – dvaput sam razgovarao sa slovenskim premijerom, s kolegama u Srbiji – postići ćemo dogovor kojim ćemo riješiti problem čepova na granici kako bi svi tranzitni putnici putovali sigurno",  kazao je. Dodao je da je režim kontrole na našim granicama dobar, da se svatko tko dolazi iz zaraženih područja odmah smješta u izolaciju na četrnaest dana.

"Najvažnije je da su svi zaraženi u Hrvatskoj ili došli direktno iz inozemstva, iz koje od zemalja gdje je epidemija poprimila šire razmjere, ili su bili u neposrednom bliskom kontaktu sa zaraženima. U ovom trenutku možemo točno pratiti o čemu se radi", rekao je Plenković.

Premijer odbacio nagađanja da je nastava prekinuta zbog pritiska javnosti

Plenković je odbacio nagađanja da je školska nastava u cijeloj zemlji prekinuta zbog pritiska javnosti te je ocijenio da je mjera koju je Vlada jučer donijela ispravna i dobra.

"Poduzeli smo mjeru koja je obustavila nastavu u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima da bismo smanjili rizik i zato što smo zahvaljujući već poduzetim mjerama spremni za taj korak – da se nastava od 1. do 4. razreda osnovne škole održava putem televizije, a viših razreda online", rekao je premijer.

"Još jednom ponavljam: s obzirom na okolnosti škole su otvorene, nastavnici rade. Djeca mogu doći u školu, imat će odgovarajuću skrb, ista je stvar s vrtićima", zaključio je.