Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb| 12. 4. 2020.

Hrvatska nabavila 60 tona medicinske opreme iz Kine

U Zagreb je sletio zrakoplov s tovarom zaštitne opreme namijenjene hrvatskom zdravstvenom sustavu i drugim službama koje sudjeluju u suzbijanju pandemije koronavirusa

Izravnim letom iz Šangaja dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, kao i beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti za trijažu i dijagnostiku pacijenata. Ovo je dosada najveća pošiljka zaštitne opreme iz Kine od izbijanja epidemije koronavirusa, a sličnih će pošiljaka na svojevrsnom zračnom mostu između Kine i Hrvatske idućih tjedana biti još nekoliko. Tim pošiljkama osigurava se kontinuirana opskrba našeg zdravstvenog sustava i svih drugih službi.

Današnja pošiljka još je jedan primjer kvalitetne i konkretne suradnje Hrvatske i Kine. Vlada se u nabavi opreme usmjerila na suradnju s dvjema uglednim farmaceutskim kompanijama u državnom vlasništvu – MEHECO i Sinopharm.

Ovim letom dopremljena je također vrijedna donacija zaštitne opreme koju Hrvatskoj daruje kineska vlada, a koju je kineski premijer Li Keqiang prije dva tjedna najavio u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vlade Plenkovićem, kao i donacija hrvatske zajednice u Kini Hrvatskom crvenom križu.

Današnju pošiljku dočekali su ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i kineska veleposlanica Erwen Xu, a djelatnici Stožera civilne zaštite preuzeli su je radi distribucije po cijeloj Hrvatskoj.