Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 4. 2020.

Pripremamo prijedloge za gospodarsku reaktivaciju

Na početku 225. Vladine sjednice premijer Plenković je poručio da je njezina temeljna zadaća da štiti živote građana imajući istodobno na umu gospodarske i financijske implikacije restriktivnih mjera

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je nekoliko najvažnijih aktivnosti vezanih uz suzbijanje negativnih gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Kazao je da su ministri dobili zadaću da u svojim resorima, u području gospodarskih i društvenih djelatnosti koje pokrivaju, predlože one aktivnosti za koje smatraju da bi se u predstojećim tjednima postupno mogle reaktivirati, vodeći računa o novim, posebnim okolnostima.

Nakon što prijedlozi stignu, dodao je, Vlada će ih raspraviti i tražiti od epidemiologa da ih dodatno "prebace" u prihvatljivi epidemiološki okvir.

Govoreći o mogućem popuštanju mjera kazao je da sve zemlje na europskoj razini žele zadržati nivo ozbiljnosti i potpunog angažmana u suzbijanju brzine širenja koronavirusa, naglasivši da je temeljna zadaća štititi živote građana istodobno imajući na umu gospodarske i financijske implikacije restriktivnih mjera.

"Moramo voditi računa o tome da postupno napravimo hodogram onih aktivnosti koje se ponovno mogu stavljati u funkciju. Vlada će, čim napravimo cjelovitu sliku, predložiti odgovarajuće mjere koje će značiti reaktiviranje dijelova hrvatskoga gospodarstva i drugih društvenih aktivnosti", najavio je premijer Plenković.

Europska središnja banka dat će Hrvatskoj dvije milijarde eura

Jučer je Europska središnja banka, u komunikaciji s Hrvatskom narodnom bankom, omogućila razmjenu i to po prvi puta zemlji koja nije u eurozoni i zemlji koja tek treba postati dio Europskog tečajnog mehanizma II.

Premijer Plenković pojasnio je da to znači da će Hrvatska u Europsku središnja banku dati 15 milijardi kuna, a Europska središnja banka Hrvatskoj će dati 2 milijarde eura.

"Na taj način šalje se poruka našim i međunarodnim financijskim tržištima i institucijama, kada je riječ o ocjeni hrvatske monetarne politike i njenog odgovornog vođenja javnih financija i činjenice da smo Vlada koja je usvojila Strategiju za uvođenje eura i ide prema Europskom tečajnom mehanizmu II. To su za nas izrazito dobre i pozitivne vijesti", rekao je premijer Plenković.

600 milijuna kuna za likvidnost u turizmu

Što se tiče turizma, premijer Plenković kazao je da se radi o grani gospodarstva koja je izrazito pogođena zbog epidemije koronavirusa.

Najavio je da će ministar Cappelli s Upravom Hrvatske banke za obnovu i razvitak potpisati sporazum o poslovnoj suradnji u provedbi mjera osiguravanja likvidnosti za poduzetnike u sektoru turizma.

Ministarstvo turizma, dodao je, osiguralo je subvencioniranje u iznosu od 26 milijuna kuna kamatne stope.

Riječ je o kreditnoj liniji za ukupno 600 milijuna kuna poduzetnicima u turističkom sektoru kako bi zadržali likvidnost.

Idućeg tjedna održat će se komemoracija u Jasenovcu i obilježiti obljetnica Bljeska

Premijer Plenković na kraju uvodnog obraćanja najavio je da će se idućega tjedna, na primjeren način, obilježiti komemoracija u Jasenovcu i 25. obljetnica operacije Bljesak u Okučanima, u okvirima novih okolnosti zbog epidemije koronavirusa.

Ministar Beroš: Ne opterećujmo se datumom ukidanja mjera

Na početku sjednice, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Testirano je 19.256 osoba, a 1.741 osoba pozitivna, što je 9,04 posto od ukupno testiranih. Do sada je izliječeno 473 oboljelih.

Ministar Beroš istaknuo je da je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob oboljelih je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci, žene 51,9 posto.

Ministar je također rekao da su međusobnim povjerenjem građana i stručnjaka postignuti značajni rezultati u suzbijanju epidemije, a Vladin projekt digitalnog asistenta Andrije stvoren je u namjeri da se suradnja podigne na višu razinu i omogući direktan, jednostavan i brz pristup informacijama.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak ministara zdravstva EU koji su se složili da popuštanje postojećih mjera treba biti temeljeno na epidemiološkim situaciji i kapacitetima zdravstvenih sustava.

„U donošenju izlaznih strategija ključna je koordinacija na europskoj razini kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje moguće infekcije iz jedne države članice u drugu", istaknuo je.

Ministar se osvrnuo i na nedoumice oko uzroka smrti oboljelih, odnosno jesu li umrli sa ili od koronavirusa.

„U slučaju da osoba ima više kroničnih bolesti koje su, udružene s koronavirusom, dovele do smrtnog ishoda tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Za osobe bez prethodnih kroničnih bolesti koje su se zarazile koronavirusom i preminule, kažemo da je uzrok smrti koronavirus“, pojasnio je ministar.

Upozorio je i na slučajeve stigmatizacije oboljelih od koronavirusa, što može imati dalekosežne posljedice za cijelu zajednicu. „Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti", rekao je ministar te pozvao sve koji sumnjaju na bolest da budu hrabriji od straha i da se obrate liječniku.

Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno, jer zdravlje je iznad svega te da ostanu doma.

„Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote. Ne opterećujemo se u ovom trenutku datumom njihova ukidanja, umjesto toga prihvatimo da život nije stao već se promijenio", rekao je ministar.

Dosad su uspješno repatrirane 1.562 osobe

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, govoreći o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kazao je da je zajedničkim angažmanom diplomatsko-konzularne mreže i Ravnateljstva civilne zaštite dosad uspješno repatrirane 1.562 osobe, od kojih je 17 stiglo iz zemalja izvan Europske unije. Na povratak u Hrvatsku čeka 1.467 osoba, od kojih je 598 iz trećih zemalja, a 869 iz Europe.

Ministar je naglasio da, uz digitalnog asistenta Andriju, djeluju i drugi komunikacijski kanali, poput vladine stranice koronavirus.hr.

„Bilježi se pojačani broj korisnika stranica Ravnateljstva civilne zaštite, njih 450.000. Broj 113 je dosad primio više od 459.000 upita građana, a broj 112 oko 61.000, dok YouTube kanal koji prenosi informacije Stožera civilne zaštite ima 36.000 pretplatnika s 14,5 milijuna pregleda“, kazao je ministar i nastavio:

„Pitanje informiranja građana je od prvog dana postavljeno kao jedno od ključnih pitanja nošenja s ovom krizom. Pritom zahvaljujem svim hrvatskim medijima koji toj mjeri daju dodatni doprinos. Rezultati koji govore o dnevnom rastu i činjenici da se držimo bez eksponencijalnog rasta je sigurno doprinos svih tih kanala informacija koje su podigle svijest o opasnostima“.

Također, ministar Božinović kazao je da je u ovom trenutku angažirano 18.104 osoba iz svih operativnih i pridruženih snaga civilne zaštite i Državnog inspektorata, a na terenu je svakodnevno angažirano 7.000 policajaca.

„Aktivnosti su neprestane, a o idućim će se javnost izvijestiti ovisno o odlukama koje će donositi Vlada'', kazao je.

Produljenje važenja radnih dozvola za strane državljane

Zbog smanjenja socijalnih kontakata u policijskim postajama koje provode upravne postupke, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopunu dvaju zakona kojom se strancima produljuje rok važenja dozvola boravka do 30 dana od dana prestanka epidemije.

Riječ je o dopunama Zakona o strancima i Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

Ministar Božinović kazao je da je na važećem boravku u Hrvatskoj trenutno 66.582 državljana trećih zemalja, te 12.477 državljana država članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji.

„Dopunama Zakona o strancima omogućilo bi se državljanima trećih zemalja da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka, a radi nastavka nesmetanog boravka i rada u Hrvatskoj“, rekao je ministar i dodao da radnje u upravnom postupku, koje su stranci dužni pokrenuti, mogu poduzeti najkasnije u roku od 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

To se, primjerice, odnosi na podnošenje zahtjeva za produženje odobrenja privremenog boravka, zahtjeva za izdavanje dozvole boravka (iskaznice), zahtjeva za zamjenu dozvole boravka zbog proteka roka važenja, zbog promjene podatka, oštećenja ili dotrajalosti dozvole boravka itd.

Slična je zakonska odredba vezana je i uz Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji.

I njome se predviđa mogućnost da za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa strani državljani koriste izdane potvrde o prijavi privremenog boravka i boravišne iskaznice, radi nastavka nesmetanog boravka u Hrvatskoj.

Pomoć Crvenom križu iz robnih zaliha u protuvrijednosti 2,5 milijuna kuna

Vlada je donijela i odluku o nabavi i dodjeli humanitarne pomoći Hrvatskom Crvenom križu iz raspoloživih strateških robnih zaliha u financijskoj protuvrijednosti 2,578 milijuna kuna, za podjelu humanitarne pomoći, odnosno paketa hrane najugroženijem stanovništvu u vrijeme epidemije.

„Hrvatski Crveni križ s više od 2.000 volontera posjetio je u proteklih dva mjeseca više od 11.000 osoba i podržao ih s različitim uslugama kao što su dostava hrane, lijekova, higijenskih potrepština, usluga prijevoza, akcije darivanja krvi i brojnih drugih aktivnosti", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

„Da bi se smanjila frekvencija odlazaka volontera u domove ugroženih stanovnika Hrvatski Crveni križ to isto može učiniti kroz distribuciju paketa hrane“, pojasnio je.

Nabavljat će se brašno, riža, tjestenina, mesni naresci, riblje konzerve, ulje, džem i polutvrdi sir, a novac je osiguran u proračunu na pozicijama Strateških robnih zaliha.

Uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku

Vlada je također donijela odluku o ugradnji pijeska u regulacijske i zaštitne vodne građevine za uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku, kojom se dopušta se ugradnja pijeska, s prethodnim vađenjem na obale, u regulacijske i zaštitne vodne građevine za uređenje desne obale rijeke Drave u Osijeku.

Također, ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dana je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi poštanskih usluga s društvom HP - Hrvatska pošta d.d., Zagreb, u vrijednosti ugovora od 23.150.579,12 kuna, što uvećano za PDV iznosi ukupno 23.150.905,12 kuna.

Također, dana mu je prethodna suglasnost za sklapanje ugovora s društvom HEP - Opskrba d.o.o., Zagreb, u vrijednosti ugovora od 4.816.841,89 kuna, što uvećano za porez na dodanu vrijednost iznosi ukupno 5.443.031,33 kuna.

Izvor: Hina/Vlada