Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Okučani| 1. 5. 2020.

Milanovićevo je pravo da ode, naša je obveza da ostanemo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak održane u Okučanima

Uz predsjednika Vlade bili su ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Danas želimo u modernoj, slobodnoj Hrvatskoj još jednom uime Vlade odati počast onima koji su za hrvatsku slobodu i naš način života dali sve," rekao je Plenković u izjavi medijima, istaknuvši je da je ova Vlada u svojem mandatu uredila spomen-obilježje u Okučanima koje nas sjeća na hrabre hrvatske vojnike i policajce koji su dali svoj život za oslobađanje Hrvatske.

Vijence na spomen obilježje Kristalna kocka vedrinepoložili su predstavnici obitelji poginulih branitelja, a predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položili su vijenac državnog vrha.

Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga veterana Domovinskog rata.

Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U izjavi novinarima nakon svečanosti predsjednik Vlade Plenković odbacio je tvrdnje predsjednika Republike da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s natpisom "Za dom spremni" namjerna provokacija, ocijenivši da je Milanovićevo pravo da ode, a njiegova obveza da ostane.

Poštujem sve koji su dali život za Hrvatsku

Odbacio je tvrdnje da se radi o namjernoj provokaciji, a na upit smetaju li njemu takve majice, rekao je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanje. "Naravno da nitko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a", kazao je Plenković.

"Ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer smo došli odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija", rekao je premijer.

Istaknuo je i kako se njegova Vlada jasno odredila oko pozdrava ZDS. "Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću iznjedrilo je dokument koji vrlo precizno identificira trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava", istaknuo je Plenković.

Podsjetio je na nedavnu Milanovićevu izjavu u Jasenovcu o micanju ploče HOS-a s pozdravom Za dom spremni. "Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti", dodao je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada