Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 5. 2020.

Nastavljamo razvijati sustav vatrogastva

U prigodi Dana vatrogastva premijer Plenković sastao se s predstavnicima Hrvatske vatrogasne zajednice, na čelu s predsjednikom Antom Sanaderom, glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem te počasnim predsjednikom Franjom Gregurićem

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Čestitavši Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je vatrogascima na požrtvovnosti u gašenju požara te sanaciji šteta nakon razornog potresa u Zagrebu. Naglasio je da će Vlada uvijek imati senzibilitet prema svim vatrogascima, ne samo radi obrane od požara već i radi svih ostalih situacija spašavanja ljudi i imovine, koje bi u većini slučajeva bez vatrogasaca bile nerješive.

Predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice izrazili su zadovoljstvo primjenom novog Zakona o vatrogastvu kojim se nakon niza godina na jedinstven i cjelovit način uredio sustav vatrogastva. Usto, Vlada je provela preustroj Hrvatske vatrogasne zajednice u Središnji državni ured za vatrogastvo, s obzirom da su vatrogasci jedna od ključnih sastavnica sustava javne sigurnosti, domovinske sigurnosti i nacionalne sigurnosti.

U pogledu ovogodišnje protupožarne sezone, zaključeno je kako je sustav domovinske sigurnosti u potpunosti spreman.