Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dugopolje, Split| 26. 5. 2020.

Imamo program za Hrvatsku nakon krize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij i upravnu zgradu Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije u Dugopolju i tom prigodom istaknuo da takvi laboratoriji mogu pomoći Hrvatskoj u borbi s pandemijom poput sadašnje

"Ovo je odličan primjer razvoja i odličan doprinos Galenskog laboratorija i u kontekstu epidemije COVID-a 19 u Hrvatskoj i globalne pandemije s kojom smo se suočili proteklih mjeseci i siguran sam da nam upravo ovakvi laboratoriji mogu i ubuduće pomoći za suočavanje s ovakvim nepredviđenim izazovima," istaknuo je Plenković prigodom otvaranja laboratorija.

Plenković je rekao da je dosad u izgradnju laboratorija i upravne zgrade investirano 70 milijuna kuna. Istaknuo je kako je u mandatu vlade kojoj je na čelu zahvaljujući reformi Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave omogućeno da Splitsko-dalmatinska županija te njezini gradovi i općine imaju 365 milijuna kuna, to jest 41 posto više prihoda u odnosu na 2017.

Premijer je također podsjetio na nedavne mjere pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji u okolnostima koronakrize.

"Mi smo mjerama za potporu očuvanja radnih mjesta i i privatnom sektoru i gospodarstvu pozitivno odgovorili putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na više od 12.200 zahtjeva društava iz Splitsko-dalmatinske županije za više od 50.000 radnika i omogućili im direktno skoro 300 milijuna kuna za sada, čime smo osigurali plaće ljudima u privatnom sektoru," rekao je Plenković.

Ukupna površina danas otvorenog objekta u Dugopolju iznosi 3.473 četvorna metra, a obuhvaća proizvodni, skladišni i administrativni dio.

Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje više od 900 partnera na području Hrvatske te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka.

"Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID -19 krize kad je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti s oko 150 tona antiseptika i dezinficijenasa sve partnere na području Hrvatske. U sljedećih šest mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od više od 200 proizvoda bit će prebačena s lokacije u Splitu u novi proizvodni pogon (Dugopolje)," priopćeno je u pisanom materijalu.

Brojna postignuća u Dalmaciji

Predsjednik Vlade u Splitu se u utorak popodne sastao s predstavnicima Županijskog odbora HDZ-a kako bi s njima razgovarao o pripremama za predstojeće izbore, ali nije bilo riječi o izbornim listama, pa ni o njihovim nositeljima.

"Ovo je bila politička analiza, a o listama i nositeljima nismo raspravljali jer za to ima dovoljno vremena – roki za to počinje teći 2. lipnja i iznosi 14 dana," rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je da je Dalmacija tradicionalno sklona HDZ-u te da su gradonačelnici Splita, Dubrovnika, Šibenika i Zadra te dalmatinski župani članovi HDZ-a.

"Mislim da su postignuća u mandatu ove vlade zajedno s mandatima na lokalnoj razini od 2017 do 2020. takva da možemo stati iza tih postignuća i predstaviti ih s obzirom na izazovna vremena koja su pred nama. Imamo program za Hrvatsku nakon krize uzrokovane COVID-om 19 i stoga očekujem potporu većine hrvatskih birača da praktički krenemo u drugo poluvrijeme raditi za Hrvatsku i dalje intenzivno kao i dosad," rekao je Plenković. O koaliranju HDZ-a Plenković je kratko odgovorio: "Vidjet ćemo tko će prijeći prag."

Ćoriću je informacije prenijela treća osoba

U vezi s izjavom ministra Ćorića koju je na današnjoj konferenciji za novinare rekao novinaru Hrvoju Krešiću premijer je ocijenio da se radi o hajci na ministra te da treba čuti u cjelini što je on rekao. ,,On je rekao da poznaje nekoga tko je njemu to prenio. Ne mogu odgovarati za to hoće li netko nekomu prenijeti neku informaciju. To je ogromna, krucijalna razlika", rekao je Plenković.

Dodao je da nije znao za to kad je u Vrgorcu novinarima dao izjavu . "Sad kad sam preslušao snimku, što je ministar Ćorić rekao, pa to je hajka na njega", rekao je Plenković.

S obzirom na ovo što je on rekao - nema slušanja, prisluškivanja, nema uvida u grupe, nema uvida u SMS, nema uvida u poruke - to je laž, to Ćorić nije rekao. To je vrlo važno da svi skupa glasno čujemo od mene", naglasio je Plenković.

Susret s ličkim HDZ-ovcima

Predsjednik Vlade i HDZ-a u Gospiću se sastao s kolegama iz županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije, s kojima je razgovarao o projektima koje Vlada poduzima u Lici te prioritetima HDZ-a za novi mandat.

,,Zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji, u 2019. za 45 posto je bio veći iznos sredstava u proračunu županije, gradova i općina u Lici nego 2017, a ugovoreno je i 1,2 milijarde kuna sredstava iz fondova EU-a, dok je mjerama potpore Vlade zaposlenima u Ličko-senjskoj županiji isplaćeno 19 milijuna kuna za plaće u okolnostima krize izazvane pandemijom", poručio je Plenković u izjavi medijima.