Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 5. 2020.

Hrvatska vojska jamac je sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i naroda

Premijer Plenković prisustvovao je danas svečanom obilježavanju Dana hrvatske vojske, Dana hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske na Hrvatskom vojnom učilištu »Dr. Franjo Tuđman«

Plenković je otvorio smještajni objekt "Vukovar", sudjelovao u središnjoj svečanosti te obišao sportske terene. U svojem govoru istaknuo je da je Vladin cilj da Hrvatsku vojsku učini još učinkovitijom i kvalitetnijom, da razvija njezine obrambene sposobnosti i podiže njezin međunarodni ugled. Uz predsjednika Vlade bio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:

Sve vas srdačno pozdravljam u ime hrvatske Vlade i čestitam predstojeći Dan Hrvatske vojske, Dan kopnene vojske i 29. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske!

Obilježavanje Dana Oružanih snaga je velik i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja hrvatske države, pobjedu u Domovinskom ratu i 29 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske.

Dan Oružanih snaga je ne samo snažna poruka domoljublja i nacionalnog zajedništva, nego i pokazatelj vaših spremnosti i sposobnosti za obranu hrvatskoga teritorija, za pružanje pomoći stanovništvu u vremenu ugroza i kriza.

Zadovoljstvo mi je biti danas s vama na Hrvatskom vojnom učilištu koje nosi ime po našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Ono je tim veće što će se danas i svečano otvoriti još jedan smještajni objekt izgrađen za potrebe i po mjeri pripadnika i pripadnica hrvatske vojske.

Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a posebno donedavnom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je uložio velik dio sebe u realizaciju ovog projekta, ali i kroz cijeli mandat u jačanje položaja Hrvatske vojske u hrvatskom društvu.

Prisjećajući se postrojavanja i prisege prvih postrojbi Zbora narodne garde na prepunom stadionu u Kranjčevićevoj, prisjećamo se svih naših branitelja i njihovog nemjerljivog doprinosa za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Upravo radi njih, naša je zadaća da promicanjem istine o Domovinskom ratu i čuvajući sjećanje na žrtve i heroje Domovinskog rata, snažimo Hrvatsku vojsku i policiju i pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. A to smo i činili kroz cijeli mandat i tu želim posebno zahvaliti ministru hrvatskih branitelja i generalu Hrvatske vojske Tomi Medvedu.

Zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima

Stoga i ovom prigodom izražavam zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, kao i onima koji se vode kao nestali, poginulima, ranjenima hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za slobodu Hrvatske.

Nažalost, nedavno je služeći svojoj Domovini u miru, poginulo pet mladih pripadnika Hrvatske vojske, jedan o okviru misije u Afganistanu i četiri vojna pilota.

Želim ovom prigodom odati još jednom poseban pijetet tim mladim ljudima, izraziti poštovanje i zahvalnost njihovim obiteljima.

Vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište su razvoja naših oružanih snaga. Danas je Hrvatska vojska spremna i sposobna u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti. Naši vojnici širom svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i u misijama.

Istodobno je, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti i zahtjevima sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska vojska niz puta pokazala spremnost i obrambenu sposobnost. U to se uvjerila čitava hrvatska javnost.

Kao članica Europske unije i NATO-a, danas dajemo svoj doprinos operacijama i misijama potpore miru, ispunjavamo naše međunarodne obveze i doprinosimo zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, istodobno razvijajući sposobnosti Hrvatske vojske.

Jedan od osnovnih parametara koji definira današnje moderne oružane snage je moderna i sofisticirana oprema koju koristi. S ponosom ističemo kako je danas hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije.

Uložili smo mnogo napora i financijskih sredstava kako bi na ravnomjeran način razvijali sve grane Hrvatske vojske. Spomenut ću izgradnju i nastavak izgradnje obalnog ophodnog broda, nabavu višenamjenskih borbenih helikoptera "Black Hawk", uspješan remont transportnih helikoptera, opremanje borbenih vozila, nabavu modernih besposadnih zrakoplovnih sustava.

Kad govorimo o planiranim aktivnostima naše Vlade u području obrane i sigurnosti, mi ostvarili naše zadane ciljeve. Ostaje nam još višenamjenski borbeni avion.

Predanost Vlade daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti

Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled. Kako bi se taj cilj ispunio, bili smo predani ulaganju u opremanje, modernizaciju i podizanje standarda hrvatskih vojnika.

Stoga je upravo prepoznati ulaganje u obranu, ulaganje u sigurnost građana i nacionalnu sigurnost. Mi smo toga nakon šest godina pada, četiri godine zaredom povećali obrambeni proračun. Vi to najbolje znate i osjetite.

Od početka mandata poseban naglasak stavili smo na obranu, Hrvatsku vojsku i zaštitu dostojanstva hrvatskih branitelja. Vratili smo Hrvatsku vojsku u gradove, u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče i poslali jasnu poruku da je Hrvatska vojska među svojim narodom i uz svoj narod.

U brojnim konkretnim situacijama poput velikih šumskih požara, poplava, epidemije COVID-a 19, ali i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, vidjelo se da je sustav domovinske sigurnosti itekako aktivan i učinkovit i da je utjecaj kriza sveden na najmanju moguću mjeru zahvaljujući smjernicama koje ova Vlada postavila.

Hrvatska vojska dala je svoj obol u vrlo kratkom roku i vrlo učinkovito na sve navedene krize, na čemu vam još jednom zahvaljujem.

Učinili smo i značajne iskorake kako bi se hrvatskim vojnicima vratila materijalna prava koja su bila oduzeta za vrijeme prethodne Vlade.

Na početku mandata posjetio sam, zajedno s Damirom, vojarnu Croatia i uvjerio se osobno u tadašnje smještajnih kapaciteta koje nije bilo dobro. Ni u drugim vojarnama nije bilo puno bolje.

Stoga smo ulaganjima odlučili preokrenuti trendove i siguran sam da većina pripadnika Hrvatske vojske sada radi i živi u bitno boljim uvjetima nego što je to bilo ranije. Dokaz tomu je i ovo učilište i smještajni objekt koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru i koji će u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Frano Tuđman", što smo i predložili kroz Zakon koji je upućen Hrvatskom saboru.

Biti pripadnik Hrvatske vojske zahtijeva predanost, znanje, odgovornost i spremnost, ali zahtijeva i odricanje. Zahvaljujući vašem odgovornom radu i ispunjavanju zadaća na najvišoj profesionalnoj razini, stekli ste ogromno povjerenje i podršku hrvatskih građana i doprinijeli ste međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske vojske i Hrvatske.

Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i hrvatskoga naroda. I uoči ove obljetnice, još jednom vam čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Želim vam da i nadalje budete zaštitna snaga hrvatskoga naroda.

I ujedno svima čestitam predstojeći Dan državnosti kojeg ove godine ponovno obilježavamo 30. svibnja. Hvala vam lijepa i čestitam.

Teme