Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Slunj | 2. 6. 2020.

Milanoviću je bolje da poštuje Dan državnosti nego da izmišlja

Premijer Plenković u Slunju je sudjelovao u potpisivanju pet ugovora za izgradnju vodoopskrbnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije te ugovora za nastavak vodoistražnih radova u Jasenovcu

Projektima ukupne vrijednosti 43,7 milijuna kuna obuhvaćeni su gradovi Slunj, Cetingrad, Topusko, Jasenovac i Generalski Stol, a danas potpisani ugovori vrijedni su 16,7 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade istaknuo je da su projekti važni za razvoj vodnoga gospodarstva te će znatno utjecati na kvalitetu života stanovnika tog dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije

"Mislim da je to jako dobra politika i naslanja se na aktivnosti naše Vlade koja ima za cilj pomoći svim krajevima Hrvatske,", kazao je Plenković.

Dodao je da su promjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave u razdoblju od 2017. do 2019. godine prihodi županije povećani za 30 posto, prihodi gradova skoro za 25 posto i općina za 29. 17 posto.

"To se odnosi samo na konkretne brojke karlovačke županije," rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je, povrh toga, Vlada učinila niz aktivnosti financiranih iz državnoga proračuna.

"Mjere koje smo donijeli za očuvanje radnih mjesta u onim djelatnostima koje su bile pogođene zbog restriktivnih mjera do 18. svibnja, Karlovačkoj je županiji isplaćeno skoro 65 milijuna kuna naknade za radnike u toj županiji," kazao je.

Za revitalizaciju vodnoga gospodarstva na području gospodarenja vodama, od 2015. do 2019. uloženo je ukupno 457 milijuna kuna.

"Na tom tragu su aktivnosti naše Vlade to je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i mi ćemo iskoristiti razdoblje koje je pred nama. Dakle, u idućih 7 godina ide novi europski proračun koji će nam donijeti u redovitom smislu više od 10 milijardi eura za ravnomjerni regionalni razvoj zemlje," nastavio je Plenković, nabrojavši područja koja se žele dodatno osnažiti na nacionalnoj razini, poput poljoprivrede, očuvanja radnih mjesta, digitalizacije.

Osim toga, iz EU-ova Plana oporavka na raspolaganju će nam za gospodarski oporavak biti dodatnih 10 milijardi eura.

"Dakle, Hrvatskoj će u idućih sedam godina biti na raspolaganju više od 20 milijardi eura," rekao je Plenković.

"U tom pogledu, Vlada će i dalje biti snažan partner i Karlovačkoj županiji i Sisačko-moslavačkoj županiji i svim gradovima i općinama," kazao je na kraju predsjednik Vlade.

Milanoviću bolje da poštuje Dan državnosti nego da izmišlja

Premijer Plenković komentirao je i izjavu Zorana Milanovića koji je rekao, misleći na premijera, da neki ljudi pucaju pod pritiskom te ocijenio opasnom njegovu izjavu da pravosuđe "za sve treba imati jednake aršine".

Plenković mu je odgovorio kako mu je bolje da poštuje Dan državnosti.

"On ima neke konstrukcije, bilo bi mu bolje da poštuje Dan državnosti nego da izmišlja razne konstrukcije", kazao je premijer.