Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2020.

Videosastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel

Predsjednik Vlade Plenković i savezna kancelarka Merkel razgovarali su o prioritetima predsjedanja Europskim vijećem te o reaktivaciji gospodarstva i turizma

Tijekom sastanka premijer Plenković i kancelarka Merkel razgovarali su o glavnim temama EU za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a pred preuzimanje predsjedanja od strane Njemačke 1. srpnja.

Predsjednik Vlade Plenković je najavio hrvatske planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsjedanja. Kancelarka Merkel čestitala je Hrvatskoj i predsjedniku Vlade Plenkoviću na uspješnom prvom predsjedanju Vijećem EU-a, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19. U tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobivaju na važnosti.

Naglašena je i zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obje zemlje, koja omogućava reaktivaciju gospodarstva i turizma te postupni oporavak zrakoplovnog prometa, a što bi sve zajedno trebalo rezultirati povećanjem broja turističkih posjeta ovog ljeta i bržem oporavku gospodarstva.

Plenković i Merkel razgovarali su o predstojećem sastanku Europskog vijeća 19. lipnja o proračunu EU za naredno sedmogodišnje razdoblje i Planu oporavka EU, koji za Hrvatsku predviđa pomoć od preko 10 milijardi eura, kao i hrvatskim naporima za ulazak u ERM II i europodručje te schengenski prostor.