Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Vukovar, Vinkovci, Slavonski Brod | 25. 6. 2020.

Ovi su izbori važni za budućnost Hrvatske, datum je birao predsjednik

U Vinkovcima i Vukovaru premijer Andrej Plenković predstavio je HDZ-ovu listu za V. izbornu jedinicu, koju predvodi Zdravko Marić

Plenković je iz Vukovara poručio da su izbori 5. srpnja izuzetno važni za budućnost zemlje, da je o datumu održavanja odlučivao predsjednik, a želja je vlasti bila da se održe u vrijeme kada je intenzitet koronavirusa najmanji.

"Datumom raspuštanja Sabora željeli smo da se izbori održe u doba najmanjeg intenziteta koronavirusa, a predsjednik je odlučio da to bude predzadnji Ustavom mogući datum, 5. srpnja", rekao je Plenković. Prije toga, popodne je u Vinkovcima rekao da su se izbori mogli održati i prije, 21. lipnja.

Ponovio je također da ne misli da treba prekinuti predizbornu kampanju jer se zdravstveni sustav Hrvatske može nositi s koronavirusom.

U V. izbornoj jedinci očekuje osam mandata, kao i prije četiri godine.

Nijedna vlada dosad nije ovoliko učinila za Vukovar

U središtu Vukovara Plenković je u druženju s građanima rekao da su iza ove vlade "četiri izrazito dinamične i intenzivne godine čvrstog zalaganja za hrvatske interese, za Slavoniju, Baranju i Srijem, za Vukovar."

Istaknuo je da je mnogo puta rekao da u Hrvatskoj nema nijednog grada za koji je njegova Vlada izdvojila više sredstava, dodijelila mu više projekata i potpore od Vukovara. Rekao je također da nije slučajno što je prva sjednica Vlade izvan Zagreba 2016. održana baš u Vukovaru.

5,3 milijarde kuna za očuvanje 600 tisuća radnih mjesta

Govoreći o mjerama u koronakrizi, ponovio je da je njegova vlada sačuvala više od 600.000 radnih mjesta, za što je izdvojila 5,3 mlijarde kuna, što po njemu predstavlja potez bez presedana.

"I zato danas imamo jednak broj zaposlenih kao što smo imali i prije ove koronakrize", istaknuo je i ocijenio da Vlada na čijem je čelu Hrvatskom upravlja odgovorno i organizirano te upravo zbog toga država funkcionira dobro.

Od građana je zatražio novo povjerenje rekavši kako to čini jer "ne želimo dovesti ni državu ni građane u situaciju da na jesen, ako slučajno bude drugog, ozbiljnijeg vala COVID-a-19, da upadnemo u neke kontekste koji bi se mogli nazvati ustavnim krizama".

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da je HDZ u Vukovaru uvijek na domaćem terenu i ustvrdio da se vukovarski HDZ konsolidirao i da ide naprijed nakon što su iz stranke istupili gradonačelnik Penava i dotadašnji HDZ-ovi gradski vijećnici.

"Gospodin Penava je dobio svu našu potporu i ovog HDZ-a koji ja vodim i onog koji su vodili moji prethodnici i on je tu potporu u potpunosti iznevjerio i otišao u jednu drugu opciju. Mislim da je to bila velika greška. Ako netko pretendira biti zamjenik predsjednika HDZ-a u ožujku, a nakon samo dva mjeseca ode u drugu opciju, onda je problem u njemu, a ne u nama", ocijenio je.

131 milijun kuna poslodavcima u Brodsko-posavskoj županiji za vrijeme krize

U Slavonskom Brodu predstavljena je lista HDZ-a za V. izbornu jedinicu.

Plenković je tom prigodom kazao kako listu predvode 3 ministra i dokazani ljudi koji će predano raditi za Slavoniju. Dodao je da je radi COVID-19 krize, poslodavcima u Brodsko-posavskoj županiji isplaćeno 131 milijun kuna za plaće 15.000 radnika, što je poruka sigurne Hrvatske.