Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Koprivnica, Daruvar, Bjelovar | 26. 6. 2020.

U lipnju imamo jednak broj zaposlenih kao prije koronakrize

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković podržao je u Koprivnici, Daruvaru i Bjelovaru kandidate s liste HDZ-a i HSLS-a za II. izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor

U Koprivnici je predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio na to da je njegova vlada na temelju Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave kumulativno povećala prihode županije, gradova i općina za 102 milijuna kuna, kad se usporedi 2017. i 2019. godina.

"Ovom fiskalnom decentralizacijom omogućili smo im više sredstava i mogućnost da bolje realiziraju svoje projekte. Uz sredstava iz državnog proračuna za regionalni razvoj koja su bila oko 40-ak milijuna kuna, samo u ovoj županiji ugovoreno je i europskih sredstava 2,3 milijarde kuna od ukupno 2,4 milijarde uopće, znači više od 95 posto", kazao je predsjednik Vlade.

76 milijuna kuna za opstanak radnih mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji

Naglasio je da je tijekom koronakrize konkretnu novčanu potporu dobilo 1.568 poslodavaca iz Koprivničko-križevačke županije za 8.123 radnika. Za to je do sredine lipnja isplaćeno 76 milijuna kuna što je omogućilo opstanak brojnih radnih mjesta.

Na razini cijele zemlje u tu je svrhu, rekao je, isplaćeno 5,3 milijarde kuna. U ruralni razvoj uloženo je 473 milijuna kuna, a jedan od najvažnijih projekata, vrijedan više od tri milijarde kuna, koji je nedavno potpisan u Vladi, je izgradnja drugog kolosijeka i modernizacija postojećeg željezničke pruge Križevci-Koprivnica-Mađarska.

Na novinarsko pitanje zna li da je i Goran Ivanišević pozitivan na Covid-19, premijer je odgovorio kako je čuo tu vijest te da mu želi brz oporavak. Ponovio je i da se s tenisačima u Zadru družio dvije, tri minute, bez onoga što se epidemiološki kvalificira kao bliski kontakt.

"Tenisači su u Zadru zajedno proveli dane, a ja sam se u te dvije, tri minute fotografirao i kurtoazno pozdravio s njima. I tu je priči kraj", kazao je Plenković.

Dodao je da se danas u Vladi održao sastanak Vladinog znanstvenog savjeta na kojem su sudjelovali brojni eksperti i na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji. Naglasio je da će ova Vlada i dalje brinuti o zaštiti zdravlja građana.

"Zdravstveni sustav je u potpunosti spreman za bilo kakve izazove, a sad postoji i iskustvo. Sve bolnice i druge ustanove imaju dovoljno zaštitne opreme, a većina oboljelih ima lakše simptome bolesti, dok na respiratoru nema nikoga", rekao je premijer.

Novinari je zanimalo namjerava li se još jednom testirati, na što je odgovorio da u ovom trenutku ne vidi razlog da ponovi testiranje na korononavirus poručivši kako po tom pitanju ima običaj konzultirati stručnjake.

"Nisam nekakav 'uradi sam' kada je riječ o konzultacijama u zdravstvenom pogledu, imam običaj konzultirati stručnjake. Zato i imamo Znanstveni savjet, ako to oni predlože, tada to mogu razmotriti. U ovom trenutku ne vidim nikakav razlog za to", rekao je Plenković.

Projekti i potpore za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Tijekom posjeta Bjelovaru premijer je poručio da je Vlada stala iza svojih građana, poslodavaca, radnika i privatnog sektora, čime je izbjegnuta kriza, pa u lipnju imamo isti broj zaposlenih kao i prije koronakrize.

Tom je prigodom saborski zastupnik Miro Totgergeli podsjetio kako je u mandatu ove Vlade puštena u promet dionica brze ceste od Vrbovca do Farkaševca i željeznička pruga od Sv. Ivana Žabna do Gradeca, a nastavljena je izgradnja prema Bjelovaru te su osigurana financijska sredstva za izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice.

Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Vlada 2017. godine reformom financiranja lokalne i područne samouprave ostavila više prihoda Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gradovima i općinama - 113 milijuna kuna, što je 63 posto više nego prije izglasavanja toga zakona.

"Za ovu županiju ugovorili smo 1,4 milijarde kuna europskih sredstava, a ukupno 1,5 milijarda kuna u mandatu ove Vlade. Za vrijeme Covid-krize 1786 poslodavaca tražilo je potporu u ožujku, 11.664 radnika su dobila plaće, ukupno 109 milijuna kuna za ožujak, travanj i svibanj", rekao je Plenković.

"Pokazali smo da Vlada stoji iza svojih građana, poslodavaca, radnika i privatnog sektora. Potez je bez presedana u Hrvatskoj i time smo izbjegli krizu. Mi danas u lipnju imamo jednak broj zaposlenih kao i prije krize", istaknuo je Plenković.

Veteranski centar – znak poštovanja prema hrvatskim braniteljima

Premijer Plenković posjetio je danas i Daruvar gdje je sudjelovao na svečanosti potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca za izgradnju veteranskog centra iz  projekta "Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj" u sklopu kojega su predviđena četiri takva centra.

"Projekt veteranskoga centra ovdje u Daruvaru znak je poštovanja prema onima koji su dali za Hrvatsku najviše, to su hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi. Ukupno je projekt vrijedan više od 320 milijuna kuna, od čega na projekt ovdje u Daruvaru ide 95 milijuna kuna, a 85 posto financiranja dolazi iz europskih fondova. Ovime je ministar branitelja Tomo Medved na najbolji mogući, učinkovit i konkretan način pokazao kako europska sredstva grade respket prema hrvatskim braniteljima i štite dignitet Domovinskog rata, upravo onako kako je on to učinio s inicijativom jedinstvenoga Zakona o hrvatskim braniteljima koji je donesen u ovom mandatu", poručio je predsjednik Vlade.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi.