Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Kastav, Matulji, Pula, Pazin, Rijeka | 30. 6. 2020.

Naša vlada iskazala je spremnost da revitalizira brodogradnju u Puli i Rijeci

Zajedno s HDZ-ovim kandidatima u VIII. izbornoj jedinici premijer Andrej Plenković posjetio je Kastav, Matulje, Pulu, Pazin i Rijeku

Iznosio sam argumente, a Bernardić floskule

U izjavi medijima Plenković je poručio da je na sinoćnjem sučeljavanju s čelnikom SDP-a Davorom Bernardićem bio kakav je i inače, pristojan, te razgovarao s argumentima za razliku od Bernardića koji je iznosio uvrede i floskule. Novinari su Plenkovića za posjeta Kastvu pitali kako komentira ocjene da je na RTL-ovu sučeljavanju ostavio dojam bahatosti, na što je odgovorio da su to "unaprijed pripremljeni komentari".

Bio sam miran i malo toga me može izbaciti iz takta, rekao je i dodao kako je želio uputiti poruku iskustva i znanja te umijeća nošenja s brojnim krizama.

Njegova Vlada, istaknuo je, od početka se nosila s brojnim krizama, od Agrokora do 3. maja i Uljanika. "SDP je govorio da ćemo sad imati 400 tisuća nezaposlenih, a sad imamo više zaposlenih nego u veljači, prije koronakrize", naveo je Plenković.

Komentirajući sučeljavanje, kazao je kako ljudi moraju vidjeti kome će dati povjerenje. "Možete dati povjerenje nekome tko nema nikakvog iskustva u upravljanju zemljom ili ozbiljnijim sustavom, ili nekom tko je vodio vladu u brojnim kriznim okolnostima" istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je nakon svake sjednice Europskog vijeća dolazio na plenarnu sjednicu Sabora kako bi javnost i zastupnike neposredno izvijestio o tome što se zbiva na europskoj razini.

Žao mi je Bernardića jer ništa ne razumije o Europi

"Bernardić, navodni šef opozicije, nijednom u četiri godine nije bio na tim raspravama, nijednom nije uzeo riječ u ime SDP-a. Kako da takav čovjek razumije išta o Europi. Jučer se vidjelo da totalno nije spreman baviti se tim temama jer ništa ne zna, meni ga je žao", kazao je.

Novinare je zanimalo i što to ima protiv novinara, koje stalno spominje u kampanji, višekratno u sinoćnjem sučeljavanju, pribojava li ih se zbog mogućeg poraza na izborima te bi li ih proglasio za krivcima za poraz.

Plenković je istaknuo kako nema ništa protiv novinara. već prema njima ima izraziti senzibilitet te im je na raspolaganju bio više nego bilo koji drugi premijer.

Objašnjavajući spominjanje HRT-ove novinarke Maje Sever tijekom sučeljavanja, rekao je da Bernardić nije imao hrabrosti doći u HRT-ovu emisiju "Nedjeljom u dva", za koju Maja Sever priprema materijal,

Bernardić se boji doći na HRT, a onda izvlači njihove gafove na konkurentskoj televiziji

"Nema hrabrosti doći u tu emisiju, a onda dođe na sučeljavanje na konkurentsku televiziju i izvlači grafove s HTV-a umjesto da koristi materijal SDP-a. Ja sam u biti pohvalio Sever", kazao je Plenković.

Upitan o okolnostima održavanja izbora i glasanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, odgovorio je kako su i dosad oboljele osobe glasale iz svojih domova, kad su predstavnici glasačkih odbora dolazili kod njih. Izbori su provedeni sad i u Srbiji, Francuskoj i Poljskoj, istaknuo je.

Pozvao je sve građane da izađu na izbore, napominjući kako je odlučeno da se izbori održe sada kako bi se očuvao demokratski legitimitet, da u slučaju mogućeg drugog ozbiljnijeg vala pandemije ne bi došli u situaciju nužnosti produljenja mandata Sabora.

Plenković je opovrgnuo kritike da otvaranje granica s BiH ima veze s izborima. "U susjednim zemljama državljani RH mogu glasati u diplomatskim predstavništvima, a u RH je zabilježeno samo osam slučajeva zaraze od koronavirusa i sedam kontakata vezanih uz BiH", rekao je.

Dijelove Primorsko-goranske županije danas obilazi, tvrdi, jer je ta županija druga po visini novca iz državnog proračuna izdvojenog za regionalni razvoj, više od 200 milijuna kuna.

"Reformom fiskalne decentralizacije dali smo županiji dodatnih 130 milijuna kuna prihoda, ugovorili 5,1 milijardu iz europskih sredstava za projekte", naveo je premijer.

Siguran sam u odličan izborni rezultat u Primorsko-goranskoj županiji

Kao jedan od najvažnijih projekata naveo je novu bolnicu u Rijeci u vrijednosti 875 milijuna kuna, velika ulaganja u cestovnu mrežu, LNG terminal na Krku. "Siguran sam da ćemo ovdje ostvariti odličan rezultat na izborima", poručio je.

Plenković je kao cilj Vlade u novom mandatu naveo zemlju dovesti u takve gospodarske okolnosti da prosječna plaća svugdje bude 7600 kuna, a minimalna plaća 4250 kuna. Cilj je uložiti u aktivne mjere zapošljavanja još 10 milijardi kuna i mjeru za samozapošljavanje dići na 130 tisuća kuna, rekao je.

Upitan kako ocjenjuje rezultate predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU, odgovorio je kako je učinjeno maksimalno u aktualnoj situaciji bez presedana.

"Ostvarili smo ciljeve poput uređenog Brexita, osiguranja mandata u Vijeću kako bi pregovarali o budućim odnosima, kad je krenula kriza pokrenuli smo sve mehanizme kriznog urpavljanja, omogućili deblokadu pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, održali zagrebački summit i snažno se založili za prava Hrvata u BiH", naglasio je.

Zadržavanje radnih mjesta i otkup duhana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je tvornicu British American Tobacco – Adria u Kanfanaru gdje je razgovarao o pronalasku okvira koji će omogućiti planiranje proizvodnje i politiku cijena u narednim godinama.

"Hrvatska Vlada je zainteresirana za strana ulaganja. Ovo je jedno od glavnih stranih ulaganja, akvizicija koja je bila prije pet godina," kazao je premijer, dodavši da nam je u interesu zadržavanje ovih 400 radnih mjesta.

Podsjetio je na to da 1. listopada istječe petogodišnji rok koliko je BAT obećao ostati kada je kupovao tvornicu od TDR-a.

Plenković je istaknuo da, uz želju stanovnika Kanfanara i zaposlenika da tvornica funkcionira, treba sagledati širi kontekst duhanske industrije.

"To je jedna globalna kompanija. Međutim, učinit ćemo sve da ova proizvodnja ostane ovdje u Kanfanaru," kazao je, izrazivši optimizam za pronalazak dugoročnijeg rješenja na korist države, zaposlenika i kompanije.

"Vjerujem da ćemo pronaći okvir tijekom jeseni i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnju ovdje, a naravno i otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji," zaključio je Plenković.

U premijerovoj pratnji bio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnik Anton Kliman koji se posebno angažirao da do ovog susreta dođe.

Poziv građanima da iziđu na izbore

Upitan o okolnostima održavanja izbora i glasanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, odgovorio je kako su i dosad oboljele osobe glasale iz svojih domova, kad su predstavnici glasačkih odbora dolazili kod njih. Izbori su provedeni sad i u Srbiji, Francuskoj i Poljskoj, istaknuo je.

Pozvao je sve građane da izađu na izbore, napominjući kako je odlučeno da se izbori održe sada kako bi se očuvao demokratski legitimitet, da u slučaju mogućeg drugog ozbiljnijeg vala pandemije ne bi došli u situaciju nužnosti produljenja mandata Sabora.

Plenković je opovrgnuo kritike da otvaranje granica s BiH ima veze s izborima. "U susjednim zemljama državljani RH mogu glasati u diplomatskim predstavništvima, a u RH je zabilježeno samo osam slučajeva zaraze od koronavirusa i sedam kontakata vezanih uz BiH", rekao je.

Apeliramo na mlade i vlasnike noćnih klubova da se pridržavaju mjera

Na pitanje novinara komentirao je izjavu glasnogovornika slovenske Vlade kako je hrvatska strana dala uvjerenja da će zatvoriti noćne klubove, zbog čega ju Slovenija ostavlja na "zelenoj listi".

"Jučer sam razgovarao s Janšom, tjedno smo u kontaktu, danas i s Angelom Merkel o preuzimanju predsjedanja Njemačke Vijećem EU, znao sam nakon razgovora s Janšom da neće biti promjena u odnosu na Hrvatsku. Pratimo situaciju s razvojem zaraze, jedno od žarišta jesu noćni klubovi, želimo smanjiti intenzitet zaraze. Mi smo podigli kontrole, preko vikenda ih je bilo 200. Moramo apelirati na naše mlade, ali i vlasnike i organizatore da se pridržavaju mjera. U ovoj fazi idemo s kontrolama, ako bude problema, imamo mjere na raspolaganju", rekao je Plenković.

2,1 milijardi kuna iz EU-fondova za Istru

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Puli da je Vlada vodila računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, a da je za Istru uložila napore u procesima ugovaranja 2,1 milijardu kuna za europske projekte i istaknuo je i 380 milijuna kuna u sklopu Vladinih mjera za rješavanje posljedica koronakrize.

Plenković je bio u Puli s kandidatima HDZ-a za 8. izbornu jedinicu.

"Veliki projekti u Istri se poput Istarskog ipsilona nastavljaju, a naravno da je jedan od glavnih projekata bio cijeli financijski aranžman i podrška Vlade za izgradnju Opće bolnice u Puli", rekao je Plenković i dodao da je Vlada pritom uložila u turizam, ruralni razvoj te u zaštitu okoliša.

Podsjetio je kako sjednica Vlade održana upravo u Puli u rujnu 2018., kad je prihvaćeno nekoliko projekata vrijednih 1,5 milijarda kuna.

"U mandatu naše Vlade izdvojili smo i 4,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodove koji se nažalost nisu izgradili ovdje u Uljaniku. Međutim, unatoč tomu, iskazali smo spremnost da pomognemo revitalizaciji brodogradnje u Puli i Rijeci, ali u drugim okolnostima imajući u vidu značaj brodogradnje i simbolike Uljanika za Pulu", poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Dodao je da će Vlada biti dobar partner u procesu te revitalizacije.

Domovinski pokret saveznik Škori

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Rijeci da HDZ sigurno ne vrbuje ljude s lista Domovinskog pokreta u Dalmaciji te da ne zna o čemu to Miroslav Škoro govori.

Miroslav Škoro izjavio je u utorak da "jedna od vodećih stranaka nudi pozicije kandidatima s liste Domovinskog pokreta u Dalmaciji". Na opasku novinara da Škoro tvrdi kako za to ima i dokaze, Plenković je poručio neka ih pokaže.

"U svojim nastupima su se Domovinski pokret i sam Škoro pokazali sjajnim saveznicima SDP-u u predsjedničkim izborima. Glasujući za Škoru, dobili su SDP-ova predsjednika na Pantovčaku. Siguran sam da tu vježbu birači od centra udesno više ne žele ponoviti", rekao je Plenković.

"Ja na Škoru gledam kao na čovjeka koji je nekada bio HDZ-ov saborski zastupnik, generalni konzul u Pečuhu kojeg je imenovao HDZ i koji je pjevao u nizu kampanja HDZ-a", rekao je i dodao kako mu "nije jasan njegov angažman i cijeli taj koncept što će netko s temama koje je HDZ apsolvirao prije 30 godina" pridonijeti budućnosti Hrvatske 2020.

Ustvrdio je da sadašnji HDZ želi graditi Hrvatsku "za njeno četvrto desetljeće na temeljima Domovinskog rata i ključnim vrijednostima na kojima je nastala, kroz moderni, novi suverenizam oplemenjen našim utjecajem na europskoj razini".

Ostojićev restart samoizolacije

Govoreći o Rajku Ostojiću, ocijenio je da je "taj SDP-ov kandidat u 2. izbornoj jedinici radio teatar i spektakl te glumio epidemiologa, infektologa i virologa, odlazio demonstrativno u samoizolaciju, a odjednom je jutros osvanuo na Zabavnom radiju na sučeljavanju s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, svega četiri-pet dana nakon nedovršene i neuspjele samoizolacije". "Taj potez u cijelosti oslikava sav jad i čemer SDP-ove kampanje, koji nastoji izmisliti teme jer nema sadržaja", ustvrdio je i istaknuo da je to "restart samoizolacije".

Na novinarsko pitanje o temama razgovora s Angelom Merkel tijekom dana, Plenković je odgovorio da joj je zaželio sreću i uspjeh u preuzimanju predsjedanja Vijećem Europske unije od Hrvatske u ponoć.

"Razgovarali smo o instrumentima ekonomskog opravaka, zatražio sam potporu u tome da Njemačka podrži Hrvatsku u okviru eurogrupe na putu k eurozoni i drugim temama", rekao je.