Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 7. 2020.

Hrvatska nema vremena za čekanje

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da ima 76 potpisa potrebnih za formiranje vladajuće većine te poručio da će nova vlada biti ubrzo formirana

"Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa saborskim zastupnikom i predsjednikom HNS-a Predragom Štromarom i s čelnikom Reformista Radimirom Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ i dati potpise za buduću vladu", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Istaknuo je također da je HDZ s njima odlično surađivao u proteklom mandatu i da su oni njegov izbor.

"Želimo da se što prije sazove novi sastav Sabora, formira vlada, usvoji program i da nastavimo raditi za Hrvatsku te s mnogo entuzijazma, snage i energije započnemo novi mandat", poručio je.

Plenković je potvrdio da je jučer telefonski razgovarao s Milanovićem, kojemu će uručiti prikupljene potpise.

Ministarstava će biti manje nego danas

Na pitanje hoće li smanjiti broj ministarstava, kao što stoji u HDZ-ovu izbornom programu, odgovorio je: "Vidjet ćemo, imamo nekoliko opcija. Razgovaramo i dodatno ćemo se međusobno konzultirati, ima više varijanti. Ministarstava će biti manje nego danas."

Upitan o mogućim razgovorima s Domovinskim pokretom, kazao je da ne zna što je tu stranku potaknulo na "neiskusnu, naivnu i nepotrebnu" politiku uvjetovanja dobitniku najvećeg broja mandata i na to da isključi mogućnost da buduću vladu predvodi predsjednik HDZ-a.

Podsjetio je ujedno na to da se takvo uvjetovanje pokazalo katastrofalnim u praksi u slučaju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Onaj tko može 2020. ponavljati priču koja se pokazala jalovom i neuspješnom 2015/16. i koja je u konačnici dovela do jedinih prijevremenih izbora u povijesti suvremene Hrvatske – onda taj ne razumije kako funkcionira vlast", poručio je.

Napomenuo je pritom da je Domovinski pokret branio od napada bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je njegove članove nazvao fašistima. Ako žele mijenjati HDZ, neka mu onda pristupe, pa sudjeluju u unutarstranačkim izborima, poručio je Plenković.

Upitan s kim bi još razgovarao o mogućoj koaliciji ako bi želio više od sadašnjih 76 mandata, kratko je odgovorio: "Ne moram više ni s kim ako neću. Ako želim. mogu, ako ne želim. ne moram", poručio je.

Bernardićeva ostavka logična je posljedica loših izbornih rezultata

Na pitanje  novinara o ostavci čelnika SDP-a Davora Bernardića odgovorio  je da ga ona nije iznenadila nakon loših izbornih rezultata Restart koalicije. "To je u političkom smislu logična konzekvenca jučerašnjih rezultata".

Naveo je da su na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a svi izrazili zadovoljstvo rezultatima parlamentarnih izbora i podsjetio na to da je iza njih mandat pun gospodarskih i sigurnosnih izazova i brojnih kriza s kojima su se nosili.

Ocijenivši HDZ-ove rezultate na parlamentarnim izborima fascinantnima, istaknuo je da je njegova stranka pobijedila u devet od jedanaest izbornih jedinica. U 3. i 8. izbornoj jedinici – u kojima je lijeva koalicija bila ispred HDZ-a – također su ostvarili povijesni rezultat. "HDZ nikada dosad nije osvojio četiri mandata u 8. izbornoj jedinici, ni pet mandata u trećoj", rekao je.

Plenković je nadalje kazao da donekle žale zbog toga što je HDZ-u u 10. izbornoj jedinici nedostajalo malo glasova da osvoji osmi mandat, kao i još jedan mandat u 6. i 7. izbornoj jedinici.

Naglasio je pritom da je to što je HDZ osvojio 25 mandata više od Restart koalicije nadmašilo sva očekivanja.