Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 7. 2020.

Nastavljamo raditi u najboljem interesu Hrvatske

Nakon uvjerljive HDZ-ove pobjede na parlamentarnim izborima predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je intervju za Dnevnik HTV-a

Nemamo mnogo vremena za slavlje, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u HRT-ovu Dnevniku, i među ostalim najavio smanjenje broja ministarstava.

Plenković je rekao da je slavlje nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora na kojima je HDZ odnio uvjerljivu pobjedu bilo kratko – opustili su se, ali u okvirima disciplinirane mineralne i obične vode.

Nemamo mi mnogo vremena za slavlje. Ima mnogo ljudi koji traže od Vlade i Sabora da djeluju, rekao je Plenković, koji je prethodno objavio da ima potporu 76 zastupnika za parlamentarnu većinu.

Rekao je nadalje da je HDZ pridobio načelnu potporu zastupnika manjina, Reformista i HNS-a, ali da nije bilo razgovora o sastavu Vlade u smislu kadrova ili resora. Na pitanje hoće li smanjivati broj ministarstava odgovorio je potvrdno.

To smo jasno kazali u našem programu Sigurna Hrvatska. Vodimo konzultacije o tome kako da buduće resore prilagodimo na najfunkcionalniji, najučinkovitiji način , ali dopustit ćete nam još par dana da se o tome konzultiramo među sobom , rekao je Plenković.

Plenković je također najavio smanjenje poreza na dohodak, poreza na dobit te PDV-a na svu hranu. Dodao je da je protekli mandat bio težak i izazovan, no radilo se najbolje što se znalo te su rezultati vidljivi.

Plenković je istaknuo da je HDZ pobijedio u devet od 11 izbornih jedinica, a u trećoj i osmoj postigao je povijesno najbolji rezultat osvojivši drugi po redu broj glasova.

Na pitanje što je bila prijelomna točka u izborima odgovorio je da je HDZ pogodo nekoliko elemenata te da je većina birača svjesna Vladinih postignuća u proteklom mandatu.

– Siguran sam da je bilo i grešaka, ali smo unatoč tome radili najbolje što smo znali i umjeli u interesu Hrvatske. Rezultati su tu, rekao je Plenković.

Rekao je da su osvojili 23 mandata u četiri zagrebačke izborne jedinice, kao i 2016, s tim da su ovaj put pobijedili lijevu koaliciju u baš svim jedinicama.

Govoreći o obnovi Zagreba od potresa rekao je da će nastojati pronaći formulu po kojoj će se brojne stradale zgrade sustavno obnavljati i protupotresno ojačavati.

Što se koronavirusa tiče, poručio je građanima da je najbolje da budemo odgovorni.

– HDD: higijena, dezinfekcija i distanciranje. To su tri elementa koja će najbolje spriječiti širenje zaraze, rekao je Plenković, posebno apelirajući na mlade.

Istaknuo je da je broj hospitaliziranih slučajeva sada mnogo manji nego u ožujku te da je veoma malo pacijenata na respiratorima, što znači da je virus isti, ali da nas ljetni mjeseci ipak čine donekle otpornijima.