Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 17. 7. 2020.

Nastojimo osigurati sredstva koja će omogućiti brz gospodarski oporavak

Predmijer Plenković, koji sudjeluje u posebnom sastanku Europskoga vijeća o Višegodišnjem financijskom okviru, izjavio je da za nastoji izboriti pomoć od 20 milijardi eura koja bi u idućih sedam godina Hrvatskoj omogućila brz i učinkovit ekonomski oporavak

Premijer je u izjavi novinarima prenio da se nastoji pronaći kompromis te da bi većina šefova država i vlada željela da se dogovor postigne sutradan ili u nedjelju.

"Za Hrvatsku je važno to nastojimo osigurati sredstva od preko 20 milijardi eura za idućih sedam godina, što bi nam omogućilo brz i učinkovit ekonomski oporavak."

Važan je kompromis

Objasnio je je da su se u ovom trenutku iskristalizirali stavovi koji su na neki način bili očekivani, polarizacija između skupine "štedljivih" zemalja i većine drugih članica, uključujući velike i najutjecajnije, Francusku i Njemačku, koje su sklone podržati kompromis, prepravljeni prijedlog Europske komisije koji je sugerirao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

"Ako svi pokažemo zrelost i odgovornost, vjerujem da bi se dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i o Instrumentu iduće generacije mogao postići u iduća dva dana", kazao je Plenković.

Upitan koliko je Hrvatska spremna provoditi strukturne reforme i ubaciti u "višu brzinu", predsjednik Vlade je odgovorio da je poanta cijelog ovog koncepta da buduća sredstva vežemo uz provedbu nacionalnih programa reformi i oporavka.

Spremni smo za reformski i transformacijski mandat

"Činjenica je da je Hrvatska postigla vrlo velik iskorak u tijesnoj komunikaciji s Komisijom. Posebne preporuke koje se odnose na Hrvatsku svake su godine u dijalogu s Komisijom pogodile upravo ona područja na kojima trebamo uložiti dodatne napore. Mi smo spremni reagirati i brzo i učinkovito iskoristiti ovaj mandat da bude reformski, transformacijski i da se ova izvanredna okolnost krize iskoristi za promjene koje u nužne u brojnim sektorima."

Premijer je naglasio da je Hrvatska protiv ideje koju je predložio nizozemski kolega po kojoj bi svaka država članica mogla blokira nacionalni plan oporavka i reformi svake od ostalih članica.

"To je suprotno logici onoga što treba raditi Komisija. Danas sve naše nacionalne programe reformi svih članica u okviru Europskog semestra detaljno provjerava Europska komisija, koja ima službe, kapacitet i resurse za to. Da je to besmisleno, misli većina država članica. Moramo pronaći mehanizam koji će omogućiti da se ti programi izrađuju u suradnji s Komisijom, da imaju kvalitetan nadzor, ali ne i da postoje mehanizmi koji bi blokirali njihovu provedbu, a prema tome i apsorpciju sredstva", objasnio je Plenković.

Na pitanje hoće li Vlada s obzirom na veći financijski paket i reformske zahtjeve izraditi novu gospodarsku strategiju Plenković je odgovorio da će Vladin program predstaviti idućega tjedna u Hrvatskom saboru i dodao da je Nacionalni program reformi za iduću godinu već izrađen i da se provodi.

Što se tiče nacionalnog programa oporavka, razradit će se svojevrsna kontura, osnova, koja se očekuje od svih članica. Namjera je da se dokumenti pripreme tijekom jeseni, da bi se s provedbom moglo započeti početkom iduće godine. To će biti paketi dokumenata koji će se nadograđivati jedan na drugi. Okvirni program rada Vlade, Nacionalni program reformi, usto Program oporavka, a sve povezano s povlačenjem sredstva Višegodišnjeg financijskog okvira i instrumenta EU-a iduće generacije, rekao je premijerPlenković.

Dvostruko više sredstava omogućilo bi sedam kapitalnih godina brzog ekonomskog razvoja zemlje

Istaknuo je nadalje da je za Hrvatsku važno da u pregovorima stvori poziciju koja će joj omogućiti da joj u idućem sedmogodišnjem razdoblju stoji na raspolaganju dvaput više sredstava nego u prvih sedam godina članstva i da tih sedam godina pred nama postanu kapitalne za brz ekonomski razvoj zemlje, transformacije, ravnomjeran regionalni razvoj i ruralni razvoj.

"Bilo bi važno da se ovih dana donese okvirni dogovor na razini šefova država i vlada. Mnogo je političkog tereta, mi dolazimo spremni potaknuti ostale članice na kompromis jer je važno je da tu pokažemo zrelost. Prebacivanje ove teme na neke kasnije datume dovodi nas u vremenski tjesnac. Za Hrvatsku bi bilo idealno da se dogovorimo sada, pa da s početkom rada nove Vlade imamo čistu situaciju i znamo s čime možemo računati", zaključio je Plenković.

Najvažniji pregovori za razvoj i funkcioniranje Europske unije u idućih sedam godina

Uoči sastanaka predsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da su današnji pregovori o višegodišnjem financijskom okviru i o instrumentu EU-a iduće generacije politički najvažniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja Unije.

"Založit ćemo se za hrvatske interese, mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka i onih projekata koji će omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede, ali i investicija u digitalnu i zelenu ekonomiju. Sve što je povezano s budućnošću i držanjem koraka s četvrtom industrijskom revolucijom", kazao je Plenković.

Premijer je izrazio nadu da će svi sudionici pregovora pokazati visok stupanj političke zrelosti i poslati ključnu poruku svim građanima Europske unije.