Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 7. 2020.

Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane

Premijer Andrej Plenković izjavio je da očekuje sadržajnu saborsku raspravu o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba te da je Vlada spremna na suradnju s oporbom

"Ovaj zakon je primjer otvorenosti Vlade i parlamentarne većine prema kvalitetnim sugestijama oporbe", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, a uoči sutrašnje rasprave u Saboru o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba.

Upitan je li moguće da se ovaj put prihvate i neki oporbeni amandmani, odgovorio je: "Ako budu kvalitetni i sadržajno korisni, dapače".

Nakon rasprave o prijedlogu zakona o obnovi Zagreba, slijedi rasprava o europskim temama i rezime šestomjesečnog predsjedanja Europskim vijećem , a premijer je najavio i nekoliko važnih zakona u Saboru u četvrtak.

"Na taj ćemo način uoči 25. obljetnice 'Oluje' zaključiti političke aktivnosti uoči ljetne stanke", rekao je.

Upitan za organizaciju proslave 'Oluje' u Kninu, rekao je da je Vlada nadležna za organizaciju svih obilježavanja te da su koordinirano angažirani njegov ured, uredi predsjednika Republike i Sabora.

U Kninu će biti dostojanstveno i kako treba, bilo bi dobro da dođe i Boris Milošević

"Ovogodišnje obilježavanje bit će nešto drugačije iz epidemioloških razloga, ali bit će dostojanstveno i kako treba", istaknuo je.

Upitan dolazi li u Knin i potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, rekao je da bi to, što se njega tiče, bilo jako dobro i korisno.

Rekao je i kako se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici Vlade obilježe srpska stradanja, a o mogućnosti odlaska u Grubore javnost će biti obaviještena do kraja tjedna.

"Ova godina jako je bitna za pogled naprijed i jasno određivanje prema prošlosti. Mislim da ćemo naći rješenja i zajedno s našim partnerima poslati prave poruke", rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je na optužbe predsjednika Republike Zorana Milanovića – da je Nacionalni stožer civilne zaštite protuustavno tijelo - odgovorio kako je riječ o ponavljanju i recikliranju tema.

"Ništa. Tu smo priču riješili već u Saboru. Ponavljanje, recikliranja tema", rekao je Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit novinara kako komentira Milanovićevu izjavu.

Dodao je da ne zna što će reći Ustavni sud koji će ocijeniti jesu li zakoni kojima su Stožeru dane ovlasti ograničenja temeljnih prava i sloboda u skladu s Ustavom, te jesu li pojedine odluke Stožera u skladu s Ustavom i zakonom, ali da on ima svoj stav.

Na upit zbog čega se ponovno otvara ta tema, Plenković je uputio novinare da to upitaju "njega i njih".

"Mi radimo sve i ustavno i zakonito, dobro i za zdravlje i za gospodarstvo. To je ta ključna razlika između onih koji rade na zaštiti zdravlja građana, da osiguraju plaće, izbore, stabilnu vlast, europska sredstva i ekonoski oporavak i onih koji grintaju", poručio je.

Izvor: Hina