Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 8. 2020.

Europska komisija isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu

Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb u vrijednosti 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. Europska komisija će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačan iznos pomoći koji potom treba odobriti Europski parlament i Europsko vijeće.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo odlukom Europske komisije o isplati predujma iz Fonda solidarnosti.

Nakon kvalitetno pripremljenog zahtjeva Vlade za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu i okolici, zadovoljni smo što je Europska komisija odobrila predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura, što je najveći predujam ikad isplaćen iz EUSF-a, objavio je Plenković na svom Twitteru.

Komisija novčano podupire Hrvatsku

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatska u nastojanju da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković je avansna sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodavši da se nakon toga očekuje "nešto više od 500 milijuna eura".

Povjerenica Ferreira: solidarnost EU-a važna je u teškim vremenima

"Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima", istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

FSEU je fond osnovan 2002. u okviru kojega se pruža financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.

Izvor: Hina / Vlada