Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 8. 2020.

U listopadu osnovne konture Nacionalnog plana oporavka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će do 15. listopada imati osnovne konture nacionalnog plana oporavka te da je pad BDP-a od 15,1% u drugom tromjesečju bio očekivan

Zamišljeno je da do 15. listopada imamo osnovne konture plana oporavka, a nakon toga ćemo, kao i sve druge države EU-a, raditi na detaljima u komunikaciji s Europskom komisijom, te usvajanje tih dokumenata očekujemo početkom iduće godine, rekao je Plenković.

Poručio je također da su Vladine aktivnosti na tragu Nacionalnog programa reformi, Programa konvergencije i onoga što je zacrtano u njezinu vlastitom programu. Ujedno je istaknuo da to što je Hrvatskoj stavljeno na raspolaganje 22 milijarde eura u razdoblju od sedam godina predstavlja sjajnu poluga za snažan gospodarski oporavak već od iduće godine.

O padu BDP-a: treba pričekati podatke o trećem i četvrtom kvartalu

U vezi s padom BDP-a od 15,1% u drugom tromjesečju Plenković je rekao da je on bio očekivan, jer je u prvom kvartalu zabilježen satnovit porast, a a uslijedio je najveći pad, što smatra logičnom  posljedicaom zatvaranja zbog pandemije Covida-19). Podsjetio je na to da je Vlada triput postupno otvarala zemlju te ju pripremila za turističku sezonu. Napomenuo je pritom da valja pričekati podatke o trećem kvartalu te vidjeti kako će proći četvrti.

"Ovo je specifična godina i, globalno gledajući, ovo je na razni otprilike prosjeka zemalja EU-a. Za mene tu nema nekih velikih iznenađenja. Ono što je važno: kada se gleda prosjek prvih šest mjeseci, onda smo oko -7,5%. Zasad je to sve u okvirima onoga što se očekivalo i procjenjivalo", izjavio je premijer Plenković.

Vlada podržava rad neovisnih institucija

Upitan nanose li štetu Vladi i HDZ-u podaci koji se objavljuju o bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, premijer je poručio da Vlada podržava rad USKOK-a, DORH-a,PNUSKOK-a i svih tijela koja se bave tim pitanjima.

"Oni su u potpunosti neovisni u svom djelovanju. Želimo da te aktivnosti budu temeljite, i ukoliko se utvrdi da je netko bio odgovoran, povlačit ćemo i političke poteze", ponovio je Plenković.

Podsjetio je na to da je Vlada prošli tjedan razriješila dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i energetike Domagoja Validžića, koji je obuhvaćen najnovijim proširenjem istrage protiv Josipe Rimac.

Na pitanje o položaju članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac, koja se također spominje u aferi Rimac, odgovorio je da o tome ima isti stav kao i o ukupnoj aferi Rimac.

Milanovićevo putovanje u Albaniju nije usporedivo s Plenkovićevim putovanjem u Finsku

Na pitanje novinara Plenković je veoma "bizarnom" ocijenio izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je njegovo putovanje u Albaniju pogrešno nazvan privatnim, iako je bio služben, i da je to još usporedio s Plenkovićevim putovanjem u Finsku.

Premijer je naglasio da se te dvije stvari ne mogu uspoređivati i podsjetitio na to da njegov radni sastanak s finskim premijerom nije imao nikakve veze s kongresom Europske pučke stranke.

Dodao je da su se svi premijeri koji su došli na zagrebački kongres EPP-a u Zagreb sastali s njim u svojstvo predsjednika Vlade. "Te dvije stvari ne bih uspoređivao, a [predsjednik Republike] neka sam objašnjava gradaciju državnog posjeta, službenog posjeta, radnog posjeta i jednog ljetnog prijateljskog susreta".

Važno je da KBC Sestre milosrdnice na ponovljenom natječaju izabere novo vodstvo

N apitanje  je li s ministrom zdravstva Vilijem Berošem razgovarao o snimljci njegova razgovora sa zamjenicom ravnatelja te bolnice Dijanom Zadravec, Plenković je odgovorio da je o tome čitao u medijima.

Ocijenio je "dosta neuobičajenim i bizarnim" da se takvo što uopće snima, a potom još i objavljuje.

Poručio je da je važno da se u toj bolnici ponovi natječaj i izabere novo vodstvo. "To je jedino što me zanima", zaključio je premijer Plenković. Dodao je da s ministrom Berošem nije razgovarao o tome zato što su imali važnijih tema.

Izvor: HINA/Vlada