Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 2. 2014.

Predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu »Petar Zrinski«

Na poziv ravnatelja Hrvatskog vojnog učilišta »Petar Zrinski«, general-pukovnika dr. sc. Slavka Barića zastupnik mr. sc. Andrej Plenković održao je predavanje polaznicima Ratne škole »Ban Josip Jelačić« na temu »Vanjska, sigurnosna i obrambena politika EU«

akt154

Zastupnik Plenković govorio je o vanjskopolitičkoj i globalnoj ulozi Europske unije te cjelovitom pristupu politike EU, koja podrazumijeva političko-diplomatske, trgovinsko-razvojne i vojno-sigurnosne dimenzije utemeljene na međunarodnom pravu i učinkovitom multilateralizmu. Osvrnuo se na aktualne trendove na području obrambene i sigurnosne politike EU nakon što su rezolucije Europskog parlamenta i zaključci Europskog vijeća iz prosinca 2013. doveli pitanja obrane u središte interesa šefova država i vlada EU. Istaknuo je nužnost bolje učinkovitosti i vidljivosti, jačanje sposobnosti te razvoj tehnološke i industrijske baze na području obrane.

U kontekstu višegodišnje gospodarske krize u članicama EU Plenković je pojasnio proračunske aspekte obrambene politike. Komentirao je također politiku proširenja EU te situaciju u jugoistočnoj Europi. Uz polaznike Ratne škole na predavanju su bili nazočni nastavnici i visoki časnici ravnateljstva i dekanata HVU-a »Petar Zrinski«.