Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 10. 2020.

Plenković i Rimac o ulaganjima u industriju električnih automobila

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s Matom Rimcem, osnivačem i direktorom tvrtke Rimac Automobili

Uz predsjednika Vlade bili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije Nataša Tramišak.

Na sastanku se razgovaralo o potencijalima industrije električnih automobila u Hrvatskoj. Investicije koje tvrtka Rimac Automobili planira imaju širi kontekst razvoja lokalne i nacionalne prometne, ali i obrazovne te razvojno-istraživačke infrastrukture.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je podršku razvojnim inicijativama i investicijama tvrtke Rimac Automobili te najavio institucionalnu podršku svim investitorima koji u Hrvatskoj razvijaju i primjenjuju najnovije tehnologije.

Bilo je također riječi o projektima koji bi se mogli uvrstiti u popis projekata za financiranje iz idućih programa pomoći, uključujući Fond za oporavak i otpornost EU-a i novi Višegodišnji financijski okvir EU-a.

Mate Rimac predstavio je planiranu izgradnju kampusa koji će sadržavati sjedište tvrtke, moderna istraživačko-razvojna postrojenja, pametnu tvornicu visokotehnoloških komponenti i električnih automobila te dodatnih popratnih sadržaja. Ulaganje u taj projekt omogućit će realizaciju sve većeg broja projekata kojima se tvrtka bavi te serijsku proizvodnju, a planira se otvaranje ukupno 2.300 radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake.

Tvrtka nadalje planira izgradnju Centra za ispitivanje tehnologije i komponenti za električna vozila koji je nužan kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za uslugama tvrtke te proširenje usluga na ispitivanje baterijskih sustava, pogonskog sustava i ekološke prihvatljivosti takvih sustava.