Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 10. 2020.

Želimo naći ravnotežu između zaštite zdravlja i gospodarskih aktivnosti

Uoči sjednice Predsjedništva i Naconalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije

Odgovarajući na novinarska pitanja o aktualnim političkim temama, predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je da će se ovrhe provoditi u fazama te je najavio da će u srijedu biti predstavljene nove mjere za očuvsnje  radnih mjesta najugroženijih.

"Danas su ministri Marić i Malenica ekstenzivno hrvatskoj javnosti objasnili sve okolnosti i dogovor koji je postignut s javnim bilježnicima o faznom puštanju ovrha", rekao je Plenković.

Nastavljamo s mjerama

"Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve bez presedana da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni", kazao je.

Za sutra je najavio predstavljanje novih mjera za zadržavanje radnih mjesta, zajedno s ministrom Aladrovićem.

"Mjere će vrijediti od 1. listopada do kraja godine kako bi se pomoglo onim sektorima koji su najugroženiji. Mi taj element nastavljamo", naglasio je.

"Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju", ocijenio je Plenković.

Relativiziranje napada na policajce i Banske dvore znači minimiziranje događaja

Komentirajući posljednje istupe predsjednika Milanovića Plenković je rekao kako u ponašanju predsjednika Milanovića zadnjih nekoliko mjeseci prepoznaje tri temeljne točke koje smatram problematičnim.

"Imamo njegove izjave koje su, objektivno govoreći, na neki način kod određenog dijela sugrađana podrivale ono što je radila Vlada, što je radio Stožer, epidemiolozi, liječnici."

"Ako netko kaže da se korona može usporediti s karijesom, onda ja smatram da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i svaki dan u hrvatskim bolnicama ili u socijalnim institucijama predano rade da nam oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i da ne umru."

"S druge strane imate ovo ponašanje koje je bilo krajnje neuobičajeno u kontekstu ovog slučaja koji se odnosi na zadnje aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije, u vezi Velike Gorice, Nove Gradiške, pa i jedne javne kompanije gdje smo vidjeli nevjerojatan izričaj predsjednika vis-a-vis rada DORH-a, USKOK-a, policije. Tu se direktno moram zapitati je li tu problem što se nadležna tijela bore protiv korupcije. Znači li to da je on protiv borbe protiv korupcije? Ne vjerujem baš da je protiv, ali ima neki problem", ocjenjuje Plenković.

Trećim problematičnim elementom ocijenio je relativiziranje napada na Banske dvore i pucanje na policajce, koje je, tvrdi premijer, nesumnjivo kazneno djelo s elementima terorizma.

"Relativiziranje tog događaja znači njegovo minimiziranje, a to nije dobro", rekao je Plenković.

U vezi s Inicijativom triju mora, koju Vlada podupire, dok je predsjednik Milanović rekao da postoje vanjskopolitičke teme o kojima imaju različite stavove.

"Hrvatska u Inicijativi sudjeluje već pet godina, tako će biti i dalje".

Samokontrola je u pandemiji najveći dio rješenja

Plenković je otklonio je mogućnost novog lockdowna rekavši da će se mjere kakve su bile u proljeće nastojati izbjeći po svaku cijenu.

"Želimo naći balans između zaštite zdravlja i odvijanja gospodarskih aktivnosti i koliko-toliko normalnog života naših sugrađana. Samokontrola je najveći dio rješenja. Naši su građani zreli i razumni. "

Zaključio je da su sada važne poruke odgovornosti, zdravog razuma, apel da čuvamo naše starije i najugroženije te pokažemo duhovnu snagu.