Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 11. 2020.

Potpora europskim i reforskim nastojanjima jugoistoka Europe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u sastanku Berlinskog procesa koji se održao u digitalnom formatu

Čelnici šest država zapadnog Balkana i predstavnika Europske unije održavaju sastanak na vrhu o proširenju Europske unije u sklopu Berlinskog procesa, a pod zajedničkim predsjedavanjem Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja je formalno domaćin konferencije.

Premijer Andrej Plenković ponovio je da će Hrvatska državama zapadnog Balkana pomoći na putu prema Europskoj uniji. Prema navodima Europske komisije, države zapadnog Balkana mogle bi na sofijskoj konferenciji usvojiti akcijski plan o zajedničkom regionalnom tržištu.

Plenković je izrazio "iskrenu ambiciju" Hrvatske da pomogne državama regije da provedu reforme i približe se članstvu u Europskoj uniji.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je za vrijeme njemačkog predsjedanja EU-om pridala veliku važnost pitanju proširenja, što je učinila i Hrvatska za svojeg predsjedanja u prvoj polovini ove godine.

Plenković je izrazio nadu da će sjevernomakedonski i bugarski čelnik postići kompromis o pitanju nacionalnog identiteta.

Sofija je prethodno najavila da bi mogla staviti veto na početak pregovora između EU-a i Sjeverne Makedonije ako Skoplje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog podrijetla te ujedno ne prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji "makedonska" manjina.

To je za Makedoniju nova zapreka, nakon što je pristala na ime "Sjeverna Makedonija" kako bi se okončao spor koji je nekoliko desetljeća vodila s Grčkom i ponovno otvorila put prema Europskoj uniji. Sjeverna Makedonija primljena je u NATO ove godine.

Izvor: Hina