Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Gorski kotar | 21. 2. 2014.

Posjet Gorskom kotaru

Zastupnik Andrej Plenković posjetio je Gorski kotar, gdje se upoznao s posljedicama šteta nastalih nakon elementarne nepogode te objasnio mogućnosti mobiliziranja sredstava iz Europskog fonda solidarnosti

akt159

Kao član Odbora za proračun Europskog parlamenta te izabrani zastupnik iz VII. izborne jedinice u Hrvatskom saboru, Plenković se susreo s gradonačelnikom Vrbovskog Draženom Mufićem, načelnikom Skrada Damirom Grgurićem, načelnikom Brod Moravice Dragutinom Crnkovićem, gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem, političkim tajnikom HDZ-a Primorsko-goranske županije Josipom Rupčićem i nizom drugih stranačkih dužnosnika.

Glavne teme razgovora bile su procjene nastalih šteta te mogućnosti podnošenja zahtjeva za dobivanje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti, za koji je nadležan austrijski povjerenik u Europskoj komisiji Johannes Hahn, a o kojemu odlučuje Odbor za proračun Europskog parlamenta.

Predstavnici lokalne samouprave, hrvatskih šuma, HEP-a i nacionalnog parka Risnjak izvijestili su o inicijalnim procjenama nastalih šteta. Plenković je kazao kako bi bilo uputno da Hrvatska Fondu solidarnosti podnese cjelovit zahtjev koji bi uključio štete nastale od snijega i leda u Primorsko-goranskoj županiji, kao i od poplava u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Gradonačelnici i načelnici govorili su o ukinuću Zakona o brdsko-planinskim područjima i posljedicama što odatle proizlaze za prihodovnu stranu proračuna jedinica lokalne samouprave u Gorskom kotaru, koji na taj način godišnje gubi više od 22 milijuna kuna.

Naglasili su da izmjene Zakona o regionalnom razvoju nisu prikladne za područje Gorskog kotara, koje ima posebna klimatska i geografska obilježja te otežane uvjete života.

Stoga zagovaraju usvajanje posebnog zakona o Gorskom kotaru, po uzoru na Zakon o otocima, koji bi na primjeren način zajamčio funkcioniranje lokalne samouprave, potporu nizu društvenih aktivnosti, privlačenje ulaganja te sprečavanje daljnje depopulacije.

Plenković je kazao da će se zajedno sa stranačkim i saborskim kolegama zalagati za uvažavanje posebnog statusa Gorskog kotara te da će se inspirirati najboljim praksama postojećih rješenja za brdsko-planinska područja u drugim članicama EU.

U Ravnoj je Gori zastupnik Plenković održao dobro posjećenu tribinu o aktualnim kretanjima u Europskoj uniji uoči europskih izbora u  svibnju. Tribinu su organizirali predsjednik HDZ-a Ravna Gora Ivica Janeš, županijska vijećnica u Primorsko-goranskoj županiji Majda Burić i županijski asistent HDZ-ovih eurozastupnika Marin Šarlija.