Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 11. 2020.

Vijeće za nacionalnu sigurnost našlo je zajednički nazivnik u nizu tema

Uoči sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a, koja se održala u formi videokonferencije, premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo izlaskom oko 65.000 članova na unutarstranačke izbore, čime je po njegovu sudu osiguran nov unutarstranački legitimitet vodstava županijskih, gradskih i općinskih organizacija HDZ-a uoči lokalnih izbora u svibnju iduće godine, te se kratko osvrnuo na aktualni tjedan u Hrvatskom saboru.

"Sabor je počeo raspravom o amandmanima o proračunu, sutra je na dnevnom redu rasprava o Prijedlogu izmjena Ovršnog zakona, u srijedu izglasavanje Proračuna, glasanje o povjerenju ministru Ćoriću, potom na sjednici Vlade u četvrtak u drugo čitanje šaljemo paket porezne reforme."

Sutra sastanak sa županima o borbi protiv Covida 19

Dodao je i da će se sutra održati sastanak sa županima o borbi protiv Covida 19 kako bi i sukladno informacijama s terena, zajednički mogli donositi najbolje odluke u cilju zaštite zdravlja naših sugrađana, održavanja društvenog i gospodarskog života te financijske stabilnosti.

Upitan o zaključcima sjednice Vijeća za Nacionalnu sigurnost Plenković je rekao kako je o zaključcima objavljeno priopćenje te ih kratko rezimirao.

Konsenzus o napadu na Banske dvore i jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH

"Usvojene su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija, data je suglasnost suradnji s pojedinim službama nekih drugih zemalja, što su službe predložile, raspravljena je situacija koja se odnosi na radikalizaciju u društvu, osuđen je napad na Banske dvore 12. listopada, konstatirano je, i to konsenzusom, da je riječ o djelu s obilježjem terorizma, raspravljene su mjere koje treba poduzeti za smanjivanje radikalizacije u društvu ", kazao je Plenković.

Dodao je da su konstatirali suglasje oko položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te zajedničkih napora u jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, osobito biranja predstavnika Hrvata u predstavnička tijela Bosne i Hercegovine, uključujući u Predsjedništvo BiH.

Plenković je istaknuo da oko jačanje položaja Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda postoji širi konsenzus u Hrvatskoj, kao i oko zalaganja za prava Hrvata u Srbiji, Crnoj Gori.

Dodao je da su od potpredsjednika Vlade Davora Božinovića čuli informaciju o aktualnom stanju epidemije koronavirusa te su na kraju kratko raspravili situaciju u pravosuđu.

Na pitanje je li na sjednici bilo nesuglasja, Plenković je odgovorio niječno zaključivši da su raspravljane točke dnevnoga reda, te da drugih tema nije bilo.

"Raspravljali smo o nizu tema i po temama tražili zajednički nazivnik koji je vidljiv i iz priopćenja", zaključio je Plenković.

Priopćenje o sjednici VNS-a

Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Teme