Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 12. 2020.

Vlada neprestano razvija dijalog s udrugama osoba s invaliditetom

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom premijer Plenković i ministar Aladrović održali su videokonferenciju s predstavnicima udruga, saborskom zastupnicom Ljubicom Lukačić, pravobraniteljicom Ankom Slošnjak i članovima Povjerenstva za osobe s invaliditetom

U uvodnom govoru premijer Plenković rekao je da je to prigoda da se još jedanput istakne tema uključivanja osoba s invaliditetom u sve oblike društvenoga života.

Istaknuo je da su u ovoj godini izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom Covid-a 19 promijenile naš način života, što se osobito odrazilo na osobe s invaliditetom.

Premijer Plenković kazao je da danas u svijetu ima milijardu ljudi s nekom vrstom invaliditeta, a među njima je 100 milijuna djece.

U Hrvatskoj se, dodao je, povećava broj osoba s invaliditetom. Prošle godine ih je bilo nešto manje od 512 tisuća, dok ih je danas oko 590 tisuća.

Ove je godine Hrvatsku odnosno Zagreb te Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju pogodio snažan potres, a prigodom donošenja mjera i Zakona o obnovi Vlada je posebno vodila računa o osobama s invaliditetom, koje su oslobođene plaćanja osiguranja odnosno uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, poslovnih, stambeno-poslovnih i višestambenih zgrada te za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

U tijeku je i donošenje pravilnika koji omogućava provedbu mjere, i to je još jedna potvrda o skrbi Vlade o posebno ranjivim skupinama, dodao je.

"Pokrenuli smo i kampanju "Odgovorni ostajemo bliski!", koju provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga ustava, obitelji i socijalne politike, u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom", kazao je premijer Plenković kojoj je cilj zaštita zdravlja osoba s invaliditetom i starijih osoba u vrijeme Covida-19.

U 2019. godini više od 1,1 milijarde kuna za provedbu mjera Nacionalne strategije

Kada je riječ o aktivnostima Vlade, premijer Plenković istaknuo je da je zaista uspostavljeno razvijanje zajedništva i partnerskog odnosa s udrugama i organizacijama osoba s invaliditetom.

Istaknuo je da se djelovanje Vlade temelji na međunarodnim i domaćim usvojenim dokumentima - UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, europskim direktivama te Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Za provedbu mjera Nacionalne strategije, tijekom 2019. utrošeno je više od 1,1 milijarde kuna. Od toga je na nacionalnoj razini utrošeno više od 700 milijuna kuna, dok su jedinice lokalne i područne samouprave utrošile gotovo 400 milijuna kuna.

Izdvojio je mjere koje je Vlada donosila u svrhu poboljšanja položaja osoba s invaliditetom.

Osobna invalidnina povećana je s 1250 na 1500 kuna, a sredstva za osobnu invalidninu povećana su za 75% u odnosu na 2016. – tada su iznosila 384 milijuna kuna, a 2020. nakon rebalansa iznose 672 milijuna kuna.

Doplatak za pomoć i njegu povećan je za 20%, a sredstva za isplatu doplatka za pomoć i njegu u odnosu na 2016. godinu povećana su za 50%.

Iznos naknade roditeljima njegovateljima i njegovateljima povećan je s 2500 na 4000 kuna, a sredstva za tu namjenu povećana su za 58%.

Sredstva za udruge u socijalnoj skrbi povećana su za 59% - u 2016. godini iznosila su 44,8 milijuna kuna, a 2020. iznose 71 milijun kuna.

Sredstva za odobravanje financijske potpore za programe i projekte usmjerene djeci s teškoćama i odraslim osobama s invaliditetom povećana su za 35% - sada iznose 53 milijuna kuna.

Za uslugu osobne asistencije, videće pratitelje i tumače znakovnog jezika udrugama je od 2016. do 2020. dodijeljeno ukupno 410 milijuna kuna, ne računajući natječaj koji je sad u tijeku.

Ove usluge koristi više od 3000 korisnika, od toga uslugu osobne asistencije koristi 2000 osoba s invaliditetom, što je povećanje za 445 korisnika u odnosu na 2016. godinu.

Uključivanje osoba s invaliditetom u sve oblike društvenog života

Za uslugu osobne asistencije u razdoblju 2017–19. iz nacionalnih je sredstava 130 udruga primilo 48 milijuna kuna, a za razdoblje 2019–21. ugovoreno je 55 milijuna kuna – 7 milijuna kuna više.

Premijer Plenković dodao je da Vlada i na svim drugim područjima nastoji uklanjati sve vrste prepreka i olakšati ostvarivanje prava i usluga osobama s invaliditetom.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nastavlja politiku dijaloga i suradnje, koju su ranije vodile ministrica Bedeković i ministrica Murganić, a koja će omogućiti i jednakost i ravnopravnost uključivanja u sve faze društvenoga života svih osoba s invaliditetom.

Istaknuvši zadovoljstvo današnjom konferencijom, premijer Plenković još je jednom čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.