Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 12. 2020.

Hrvatskoj stoji na raspolaganju 24,2 milijardi eura

Nakon što su europski čelnici postigli dogovor o proračunu EU-a, Premijer Plenković čestitao je svima koji su tome pridonijeli i ponovio da Hrvatska sada raspolaže novčanim sredstvima za gospodarski oporavak

Plenković je na Twitteru objavio da je razgovarao sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom, koji je na Europskom vijeću zastupao Hrvatsku zbog Plenkovićeve zaraze koronavirusom, te je čestitao svima nakon što je postignut konačni dogovor o novom europskom proračunu i o instrumentu za oporavak od koronakrize "EU sljedeće generacije".

Zajamčena znatna novčana sredstva za gospodarski oporavak

"Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu!", napisao je hrvatski premijer.

U ta sredstva nisu uračunata ona koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine iz prošlog financijskog okvira zbog roka N+3, objavila je Vlada sredinom prošlog mjeseca.

Čelnici zemalja EU-a postigli su dogovor nakon što su prihvatili kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa, prema kojemu se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska blokirale su cijeli paket jer nisu htjele pristati na to da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava. Nakraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska dobile su u interpretativnoj izjavi jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

Višegodišnji financijski okvir za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1.074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi u obliku povoljnih zajmova.

Izvor: Hina / Vlada