Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 12. 2020.

Vjerujem da će građani pokloniti povjerenje struci i da će se cijepiti

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada u srijedu usvojiti nacionalni plan cijepljenja protiv COVID-a 19 te istaknuo kako vjeruje da će se velika većina građana cijepiti i tako steći imunološki štit protiv te opake bolesti

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je neposredno prije sjednice HDZ-ova Predsjedništva da je nacionalni plan cijepljenja protiv COVID-a 19 pripremilo Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Najavio je nadalje da će se provesti kampanja informiranja i senzibiliziranja javnosti da bi cjepivo – kako se pojedine vrste budu odobravale i uvozile – bilo dostupno što većem broju građana u idućih šest mjeseci, čime bi se stvorio pravi imunološki štit protiv te opake bolesti.

Plenković je ponovio da će se cijepiti iako je prebolio COVID-19. Istaknuo je da je on za cijepljenje i da tu nema nikakvih dilema te da samo treba dogovoriti termin s liječnicima.

U vezi s najavama da se mnogi građani neće cijepiti predsjednik Vlade rekao je kako vjeruje da će velika većina građana, pogotovo nakon informativne kampanje, imati povjerenja u liječnike, znanstvenike i medicinsku struku. Cijepljenje neće biti obvezno, to smo već odlučili, dodao je.

Plenković je podsjetio da je cjepivo jedno od najvećih dostignuća medicine uopće, a da ga nema, naš bi život danas bio drugačiji zbog brojnih bolesti koje nam danas zahvaljujući cjepivu nisu prijetnja.

Komentirajući pad broja novozaraženih i očekivanja od novih mjera, Plenković je rekao kako je očito da je to dobrim dijelom posljedica poduzetih mjera, što je po njegovu sudu vrlo dobro i ohrabrujuće, a obveza je svih nas da se taj trend nastavi.

Došlo je do umirenja studentske i školske populacije, koja će bitiizvan nastavnog ciklusa gotovo mjesec dana, a provedeni su i razgovori s poslodavcima o kolektivnim godišnjim odmorima. Uz rad od kuće u državnoj i javnoj upravi, nastojimo što više smanjiti fizičke kontakte koji su se pokazali ključnima za zarazu, rekao je.

Razdoblje pred nama, od sutra do 8. ili 10. siječnja, veoma je važno jer se discipliniranim ponašanjem građana može znatno smanjiti zaraza, što nam je cilj, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li neke epidemiološke mjere možda trebalo poduzeti prije kako bi se očuvalo više ljudskih života, Plenković je odgovorio da su mjere cijelo vrijeme na snazi te da su sukladne i proporcionalne dinamici širenja epidemije. Poduzete su na temelju stručnih preporuka i usklađene sa zdravstvom, gospodarstvom i financijama. U Hrvatskoj neće biti policijskog sata i lockdowna, i mislim da smo poduzetim mjerama spriječili širenje zaraze neformalnim kontaktima, poručio je.

Žao nam je svakog izgubljenog života, kao i mnoge zemlje doživjeli smo u drugom valu snažan udar i borimo se protiv njega te mi je drago da situacija sada izgleda bolje, rekao je Plenković.

Nabava borbenih zrakoplova neće se odgoditi

Glede SDP-ova stava da treba odgoditi nabavu borbenih zrakoplova, Plenkovć je rekao da odgode neće biti i da je vladino međuresorno povjerenstvo načinilo cijelu analizu na temelju primljenih ponuda. Vlada će je temeljito proučiti te će se nakon nekoliko tjedana konzultacija i provjera o tome moći detaljnije govoriti.

Upitan hoće li s time biti upoznato Vijeće za obranu i nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio potvrdno rekavši da je predsjednik Republike već upoznat s cijelom analizom.

Rezimirajući proteklu godinu rekao je da je bila vrlo zahtjevna i vrlo teška, a jedinstvena globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje društva, gospodarstvo i financije. No, gledajući u cjelini, mislimo da smo iznalazili najbolja rješenja u postojećim okolnostima, ocijenio je Plenković.

Pratili smo situaciju od siječnja u Kini, reagirali smo pravodobno, izvukli smo turističku sezonu bolje nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali parlamentarne izbore u epidemiološki i politički najoportunijem trenutku, osigurali stabilnost, sačuvali radna mjesta, intervenirali sa 7,7 milijardi kuna u privatnom sektoru, zadržali investicijski kreditni rejting, ušli u europski tečajni mehanizam 2, osigurali više od 24 milijarde eura u idućih 10 godina iz novoga višegodišnjeg okvira "EU iduće generacije". Bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, činili smo ono što smo mislili da je najbolje za Hrvatsku i sugrađane, ocijenio je Plenković.

U vezi s unutarstranačkim izborima predstoji još izbor članova Predsjedništva, a održavanje općeg sabora stranke u ovom trenutku nije realno. Kada se u epidemološkom smislu steknu preduvjeti za izbore, izabrat ćemo i taj preostali dio dužnosnika, rekao je Plenković.

Nakon izbora na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini sve organizacije počinju pripremati za lokalne izbore u svibnju. Danas ćemo poslati poruku da se krajem siječnja svi odluče za kandidate i kandidatkinje koji će biti u prvom planu u svibanjskoj kampanji. Tu očekujemo ponovno vrlo kvalitetan rezultat na razini županija i velikih gradova, i to je jasan cilj, naglasio je dodavši da su uz Split, ambicije Osijek i Zagreb.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog kluba HDZ-a rezimirat ćemo aktualnu političku situaciju te usvojiti dokumente bitne za program rada za 2021. te financijska izvješća za ovu godinu, najavio je Plenković.