Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 1. 2021.

Prve doze Modernina cjepiva Sisačko-moslavačkoj županiji

Prije zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a premijer Plenković je izjavio da će se razgovarati o aktivnostima proteklih dana, napose u vezi sa Sisačko-moslovačkom županijom, o radu Stožera i pojedinih Vladinih resora te o pripremama za iduću sjednicu Sabora

Odgovarajući na pitanje da li podržava inicijativu oporbe za osnivanje povjerenstva koje će ispitati poslijeratnu obnovu, podsjetio je na to da je već više puta rekao da treba rasvijetliti sve u vezi s tom temom.

"Tražio sam od svih službi koje su na terenu da precizno identificiraju koliko je onih zgrada stradalih u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su bile ili sanirane ili obnavljane za vrijeme poslijeratne obnove i kad vidimo o čemu se radi onda ćemo zauzeti stav", kazao je Plenković.

Govoreći o eventualnim izmjenama zakona u smislu smanjenja administracije za brže izdavanje građevinskih dozvola kako bi se što prije moglo krenuti u obnovu Banovine, predsjednik Vlade rekao je da se radi na cjelovitom rješenju.

"O tome će biti govora u četvrtak na sjednici Vlade. Razmatramo rješenje koje će uključiti i zakonske izmjene i izrade programa i zaključka jedne posebne skupine koja treba dati viziju razvoja Banovine za budućnost."

Novinare je zanimalo kako komentira izjavu gradonačelnika Petrinje Dumbovića da bi tužio državu ako se ustanovi da je bilo kriminala u vezi s obnovom nakon rata.

"Mi smo stalno u kontaktu, mislim da je Vlada napravila velike napore da pomogne Petrinji, pomoći će i u budućnosti. Što se tiče onoga što je bilo u poslijeratnoj obnovi, pretpostavljam da policija već poduzima određene aktivnosti. Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i za obnovu je ono tijelo koje je pravni slijednik svih onih brojnih ministarstava i tijela koja su se time bavila i oni će dati na raspolaganje svo ju dokumentaciju", kazao je Plenković.

Upitan o apelu roditelja da se uoči početka drugog polugodišta osiguraju sigurni koridori za učenike na putu prema školama, naglasio je da Vlada podržava sve inicijative koje će omogućiti sigurnost naših sugrađana, osobito učenika.

"Tijekom sljedeća dva dana ćemo u razgovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, u odnosu na širu epidemiološku sliku, donositi odluke o tome da li ćemo u siječnju nastaviti sa školskom godinom normalno, kako je trebalo biti od 18. siječnja, ili ćemo eventualno donijeti odluku da škola bude online. To ćemo se dogovoriti sutra ili prekosutra."

Na tvrdnju da mnogi građani strahuju da će sav financijski teret pasti na njih, da će od Grada Zagreba dobiti veće račune, da neće dobiti novac iz EU fondova, poručio je:

"Što se tiče EU-fondova, a riječ je o 683 milijuna eura koje smo dobili iz Fonda za solidarnost, u tijeku je priprema natječaja za kulturnu baštinu, obrazovanje, zdravstvo. To su ogromni projekti sukladno distribuciji koju smo napravili. Tu je još nešto više od 100 milijuna eura namijenjenih za prometnu infrastrukturu. Mi smo u nacrt Nacionalnog programa oporavka i otpornosti stavili jedan poseban dio koji se odnosi na obnovu zgrada od potresa, tako da što se toga tiče Vlada radi sve da ubrza taj proces, da osovimo Fond na noge te da krene i obnova privatnih zgrada i kuća kako bismo omogućili građanima da žive, prije svega, sigurno i dostojno normalnoga života."

Upitan o eventualnoj privilegiranosti saborskih zastupnika što se tiče ranijeg cijepljenja, Plenković je istaknuo da je Hrvatski sabor ključno predstavničko tijelo koje donosi zakone.

"Mislim da takvo tijelo treba imati mogućnost cijepljenja. Ponuda ide prema svima, da li će se svi cijepiti ili ne, to je u konačnici do samih saborskih zastupnika. Što se tiče tranša cjepiva, sutra stiže 3600 doza Modernina cjepiva koje svo ide za Sisačko-moslavačku županiju. S obzirom da je Europska komisija naručila dodatnih 300 milijuna doza Pfizerova cjepiva, Hrvatska će isto tako povećati te doze. U ovom trenutku vodimo razgovore i naručit ćemo još dosta doza Pfizerova cjepiva. Naš je cilj što više ubrzati procjepljivanje stanovništva. Ukoliko Astra Zeneca dobije odobrenje do kraja mjeseca, za što postoje naznake, onda bismo negdje do kraja ožujka, kada se sve skupa zbroji, mogli imati skoro milijun stanovnika procijepljenih. To bi bilo jako dobro."

Predsjednik Vlade kazao je da je zadovoljan interesom i odazivom na cijepljenje.

"Kod nas je, koliko vidim, jako dobar odaziv, imamo velik interes. Uvjeren sam da ćemo, kako vrijeme bude odmicalo, cijepiti jako velik broj ljudi, da će ostati jedan manji broj onih koji nisu skloni cijepljenju", zaključio je premijer.