Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 2. 2021.

Miroslav Tuđman uživao je poštovanje ljudi neovisno o političkoj pripadnosti

»S ponosom ćemo ga se sjećati svi mi koji smo pratili njegov rad i cijenili njegov doprinos slobodnoj Hrvatskoj«, izjavio je premijer Plenković povodom smrti Miroslava Tuđmana

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upisao se danas u Hrvatskom saboru u knjigu žalosti u povodu smrti prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, koji je preminuo od posljedica Covida-19. 

"Profesor Tuđman je u proteklih 30 godina slobodne, moderne i suverene Hrvatske zasigurno bio jedan od onih političara, aktera i protagonista koji su pridonijeli i demokratizaciji zemlje i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija", istaknuo je predsjednik Vlade.

Bio je, dodao je premijer, jedan od utemeljitelja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, politički angažiran, znanstvenik, čovjek koji je vrlo studiozno pristupao svome radu u Hrvatskome saboru, hrvatskoj javnosti i stranačkom životu.

"Uživao je poštovanje i respekt brojnih aktera, neovisno o političkoj pripadnosti", naglasio je.

Još je jednom u ime Vlade, HDZ-a i svoje osobno njegovoj supruzi Vanji, majci, sestri, bratu, kćerkama i unucima izrazio sućut i žaljenje.

"S ponosom ćemo ga se sjećati svi mi koji smo pratili njegov rad i cijenili njegov doprinos slobodnoj Hrvatskoj", poručio je premijer Plenković.

Profesor Tuđman svojim je djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti

Nakon sinoćnje vijesti o smrti Miroslava Tuđmana, predsjednik Vlade uputio je sućut obitelji u kojoj je, između ostaloga, istaknuo da je sin prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana i sudionik Domovinskoga rata, dao doprinos ostvarenju vizije svoga oca – stvaranju slobodne, suverene, neovisne i demokratske Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti te izgradnji političkih, društvenih i znanstvenih institucija.

"Napustio nas je u zreloj fazi života, obnašajući dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u kome je predstavljao stranku koju je osnovao njegov otac, kojoj se i sam pridružio te njezinim uspjesima uvelike pridonio svojom razboritošću, mirnoćom i prirodnim autoritetom čovjeka koji je posvećen zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa", istaknuo je.

Podsjetio je da se profesor Tuđman snažno zalagao za obranu prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i čuvanje ostavštine prvog hrvatskog predsjednika, a u javnosti je prepoznat i kao autor znanstvenih rasprava u kojima je na argumentiran način govorio o stvarnim uzrocima ratova u Hrvatskoj i BiH.

"Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti", istaknuo je u sućuti obitelji Tuđman predsjednik Vlade.