Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 2. 2021.

Hrvatska je među zemljama s najliberalnijim mjerama u Uniji

Premijer Planković vodio je sjednicu Predsjedništva HDZ-a na kojoj se razgovaralo o obnovi i sanaciji šteta nakon razornih potresa, borbi protiv COVID-a 19 te o potpori gospodarstvu

Premijer Plenković izjavio je da će pokojnog HDZ-ova zastupnika Miroslava Tuđmana u Saboru zamijeniti Tomislav Okroša i pritom naglasio da oporbeno rušenje kvoruma u Saboru u petak nije bilo na razini trenutka, nego je ispod svih moralnih kriterija, a oporba je bez ideja.

"Još jednom smo konstatirali kako je ponašanje oporbe prošloga petka bilo ispod svake razine. Napustiti sjednicu Sabora, na taj način srušiti kvorum da se ne donese Zakon o obnovi, ne proglasi Isključivi gospodarski pojas, da se ne izglasa Nacionalna razvojna strategija – jednostavno nije na razini trenutka, nego je vođeno politikantstvom, a pritom ispod svih moralnih kriterija", izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da je stranka još jednom izrazila sućut obitelji istaknutog političara i znanstvenika, HDZ-ova saborskog zastupnika Miroslava Tuđman, koji je preminuo u nedjelju.

Premijer je najavio da će se komemoracija za Miroslava Tuđmana u Saboru održati u petak. "S obzirom na to da se njegov posljednji ispraćaj očekuje u četvrtak, mislim da će biti predloženo da se glasovanje koje je bilo predviđeno za četvrtak pomakne na petak", dodao je.

O incidentu na granici – to nije bila službena delegacija Europskog parlamenta, nego dogovor socijalista sa SDP-om

Plenković je izvijestio da se na sjednici razgovaralo i o nedavnoj situaciji s privatnim posjetom nekolicine talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu koji su namjeravali prekršiti hrvatske zakone te ilegalno prijeći državnu granicu s BiH.

"Informirao sam se o čemu se radi. To nije bila nikakva službena delegacija Europskog parlamenta, nego politički potez skupine talijanskih socijalista", rekao je.

Podsjetio je na to da službeni posjet najavljuje Europski parlament, što nije bilo slučaj.

Glavno je pravilo da se poštuju zakoni zemlje koja se posjećuje. Ovdje niti je bilo službene delegacije, niti se poštovao hrvatski zakon. Iz svega proizlazi da je to bio dogovor talijanskih socijalista s SDP-om. Mogli ste jučer pratiti prvu vijesti o tom događaju, a nakon samo nekoliko minuta i reakciju SDP-a. Dobro je zašitao potpredsjednik Božinović čije to nacionalne interese štite zastupnici SDP-a u Europskom parlamentu? Jesu li to interesi nekog trećega ili bi to trebali biti interesi Hrvatske, kazao je premijer Plenković.

Naglasio je da je to nedopustivo ponašanje, suprotno svim dosadašnjim normama, te je najavio da će ovaj tjedan stupiti u kontakt s vodstvom EO-om kako bi razjasno situaciju.

Most prepisuje ideju jedne druge cehovske inicijative koja želi srušiti HGK

Premijer je nadalje komentirao inicijativu Mosta za ukidanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, koju je nazvao demagoška.

"To su demagozi, populisti, antieuropejci, antimanjinci; stranka koja nema pravu agendu ovdje u biti prepisuje ideju jedne druge cehovske inicijative koja želi srušiti HGK", naglasio je Plenković.

Na pitanje je li HDZ zabrinut zbog parlamentarne većine Plenković odgovara da nije.

"Svi će podržati prijedlog parlamentarne većine, to je bilo jasno i u petak. ... Na sastanku smo se dogovorili da možemo provesti reformu, je li to HGK ili neka druga institucija, ali tako da mi to činimo na vlasitu inicijativu i onako kako mi to želimo", dodao je.

Naglasio je da točku o prestanku plaćanja članarine HGK-u predsjednik Sabora nije uvrstio u dnevni red jer se nisu stekli uvjeti za to.

"Jer je parlamentarna većina pristupila predsjedniku Sabora i rekla – mi ćemo nakon konzultacija podnijeti alternativni prijedlog. Prerogativ je predsjednika Sabora da kaže: o toj ćemo točki glasati kada se steknu uvjeti. Nije da neće doći na dnevni red, nije da se o njoj neće glasati, nego će većina imati svoj prijedlog", istaknuo je Plenković.

Dodao je da problem nije u HDZ-ovim partnerima, nego je to stvar normalne, uobičajene procedure.

Glavna je tema obnova Siska, Petrinje, Gline, donošenje zakona, usvajanje strategije, proglašenje IGP-a

"U okviru parlamentarne većine postoje teme gdje pojedine stranke imaju različite stavove. Nema nikoga tko je protiv reformi, ali je protiv inicijativa koje su parcijalne, nedostatne, demagoške, populističke, nemaju u biti nikakav cilj, ništa se konkretno od toga ne bi dogodilo", naglasio je Plenković.

Po pitanju parlamentarne većine kazao je da HDZ ima vrlo jasan i čvrst stav.

"Stvar je samo tehnike u proceduri Sabora... Tema broj jedan je obnova Siska, Petrinje, Gline, donošenje zakona, usvajanje strategije, proglašavanje IGP-a, to je bit, a ne ovo", kazao je Plenković.

Komentirao je također današnje privođenje vlasnika teretane koja je otvorena unatoč epidemiološkim mjerama. Plenković je podsjetio na to da se i dalje nalazimo u situaciji u kojoj moramo poštovati epidemiološke mjere te da nikome nije u interesu da ograničava nečiji rad.

Naglasio je da su mjere u Hrvatskoj, u usporedbi s drugim zemljama, takve da možemo voditi "gotovo normalan život".

"Činjenica je da je Hrvatska napravila maksimum, mnogo više nego druge zemlje, i imamo među najliberalnijim mjerama u EU", naglasio je premijer. Dodaje kako su trendovi u EU da mjere budu još restriktivnije.

Komentirajući one koji pozivaju na građanski neposluh i otvaranje svojih kafića i teretana, premijer je pozvao na strpljenje, razum i mali pogled unaprijed kako bi si stvorili situaciju koja će nam omogućiti normalizaciju života u proljeće te novu turističku sezonu.

Naručeno je više nego dovoljno cjepiva

Glede nabave cjepiva Plenković je naglasio da kao članica EU-a moramo poštovati procedure te će Europska agencija za lijekove biti dodatni filtar pouzdanosti i sigurnosti cjepiva. "Zato procedura, koja je zajednička, ide sporije", dodao je.

Naglasio je da je Hrvatska ima naručila više nego dovoljno cjepiva, dovoljno za procjepljivanje cijele populacije i još više od toga.

"Problemi pri distribuciji cjepiva nastali su upravo pod onom sintagmom "kidnapiranje cjepiva", koje se sada događa. To čine pojedine zemlje koje nude kompanijama više novca po dozi nego što je dogovoreno", upozorio je premijer.

Dodao je da u Europskoj uniji postoje mehanizmi pomoću kojih će se inzistirati da farmaceutske kompanije na vrijeme ispune dogovorene obveze.

Izvor: Hina / Vlada

Teme