Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 2. 2021.

Filipović je najbolji izbor, prioritet je obnova i financijska konsolidacija

Zagrebački Gradski odbor HDZ-a jednoglasno je izabrao Davora Filipovića za kandidata za gradonačelnika Zagreba

Nakon videosjednice Gradskog odbora HDZ-a Zagreba, javnosti su se obratili predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović.

,,Cijela stranka pruža snažnu podršku našem kandidatu Davoru Filipoviću. Kao sveučilišni profesor, koji je doktorirao ekonomske znanosti u 26. godini, a dokazao se i kao zastupnik u Gradskoj skupštini, on je najbolji izbor za Zagreb - pred kojim su obnova, razvojni iskorak i financijska konsolidacija. Detaljno je upoznat sa svim problemima koji opterećuju grad, zna što je bitno za budućnost, za kvalitetniji život. Posebno nas veseli Davorova motivacija i ambicija da zajedno sa Zagrepčankama i Zagrepčanima donese dodanu vrijednost gradu i suoči se sa svim izazovima. Ne opterećujemo se konkurentima, ni njihovim spinovima, punom snagom i znanjem idemo po – pobjedu'', poručio je Andrej Plenković.

Razvojni projekti i radikalni zaokret u upravljanju gradskim novcem

,,Iznimna mi je čast biti kandidat najjače hrvatske stranke. Ako gledate četiri godine unazad, svi ključni projekti u Zagrebu - poput Rotora - rezultat su sinergijskog djelovanja zagrebačkog HDZ-a i naše Vlade. Da nije bilo zagrebačkog HDZ-a, s druge strane, naši bi sugrađani u Brezovici imali kompostanu, u Podsusedu reciklažno dvorište za građevinski otpad i neprikladni GUP. Zagreb je u proteklom razdoblju potreslo i neodgovorno upravljanje gradskim financijama i imovinom, što je rezultiralo s više od 1.3 milijarde kuna manjka u ZG proračunu. Pozivam sve sugrađane da nam daju potporu za uspješnu obnovu, za radikalni zaokret u upravljanju ZG financijama i za njihovo transparentno vođenje - gdje će svaka kuna troška biti objavljena. Zajedno, kreirajmo grad koji će biti na ponos svima nama'', kazao je Davor Filipović.

Davor Filipović, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje na Katedri Organizacija i menadžment, doktorirao je 2011. - već s 26 godina. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole, dobio je sportsku stipendiju te otišao studirati i igrati košarku na Fairleigh Dickinson University u New Jerseyju. Nastupao je u najjačem rangu američke sveučilišne košarke (NCAA division 1) od 2002. do 2004. te uspješno studirao Business Management. Kao zastupnik u Gradskoj skupštini, u kojoj je predsjednik Odbora za financije, detaljno je upoznat s funkcioniranjem i poslovanjem Grada Zagreba. A upravo će upravljanje gradskim financijama biti jedna od ključnih tema na lokalnim izborima. Odnedavno je tajnik Gradske organizacije HDZ-a Zagreba. Oženjen je, sa suprugom i sinom živi u Gradskoj četvrti Peščenica - Žitnjak.

Postupno rasterećujemo epidemiološke mjere

Premijer Andrej Plenković rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da Vlada razmišlja o nekoliko mogućih iskoraka vezano za popuštanje mjera nakon 15. veljače, a predstavit će ih sutra na Vladi.

Plenković je nakon sjednice Gradskog odbora HDZ-a na upit ide li se u popuštanje mjera nakon 15. veljače rekao novinarima da misli da u ovim okolnostima treba nagraditi sugrađane koji su pokazali veliku dozu strpljenja i odgovornosti.

"U ovom razmišljamo o nekoliko mogućih iskoraka koje ćemo sutra predstaviti na Vladi", istaknuo je premijer.

Vezano za novi soj virusa koji se pojavio u u Hrvatskoj Plenković je istaknuo kako je sada zadaća epidemiologa da precizno utvrde i ograniče situacije gdje se pojavljuje novi soj.

Rekao je kako je Južni Tirol, u kojem je u porastu zaraza novim sojem, tretiran kao zemlje iz kojih se u Hrvatsku ne može.

"Nastojat ćemo zaštititi Hrvatsku režimom na granici koji nam omogućuje da ne dođe u većoj mjeri do novih varijanti i novih sojeva. Bit ćemo oprezni, pratimo što se zbiva u drugim zemljama", rekao je Plenković.

O cijepljenju Borasa: Iznenadila me ta činjenica

Premijer je komentirao i slučaj cijepljenja rektora Damira Borasa koji se cijepio na Klinici za stomatologiju KBC-a Zagreb unatoč tome što je prebolio koronavirus pa stoga nije spadao u prioritetnu skupinu.

Plenković je rekao da ga je iznenadila ta činjenica, "a na tom tragu je bio i stav ministra zdravstva Vilija Beroša danas".

Objašnjenje s Rebra kako je došlo do cijepljenja nije želio komentirati jer "ništa o tome ne zna". Objašnjenje je kako se rektor sa suprugom 25. siječnja našao na stomatološkom pregledu, baš u trenutku kada se cijeli odjel cijepio. Nakon procjepljivanja zdravstvenih djelatnika ostale su tri prorijeđene doze koje bi se inače morale baciti.

"Mogu jedino primiti k znanju to objašnjenje", rekao je premijer.

Poručio je da je bitno da se poštuje plan cijepljenja koji je Vlada usvojila.

"Svi županijski zavodi za javno zdravstvo, ravnatelji bolnica i svi zaduženi za cijepljenje, zdravstveni djelatnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti moraju voditi o redoslijedu prioriteta", naglasio je.

S obzirom da su postojale dileme, ocijenio je dobrim što se pokazalo da je cjepivo AstraZenece dobro i za ljude iznad 65 godina i sto posto štiti od najgorega ishoda, težih oblika bolesti, težih simptoma.

"Sva tri cjepiva su jednako pouzdana i dobro je da se što veći broj sugrađana procijepi", poručio je.

Plenković je naglasio kako je dobro da smo danas dobili bitne nove informacije koje upućuju na zaključak da ćemo tijekom veljače i ožujka prema svemu onome što imamo od Pfizera, Moderne i AstraZenece, osigurati za hrvatske građane više od 600.000 doza do 1. travnja.

Izvor: Hina

Teme