Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 2. 2021.

HDZ nastavlja graditi bolju Hrvatsku

PremijerPlenković čestitao je 32. obljetnicu povijesnog skupa u nekadašnjem DKH-u na kojemu je predstavljen program HDZ-a, središnjeg nacionalno-demokratskog pokreta koji će zatim pod vodstvom dr. Franje Tuđmana povesti hrvatski narod u oslobođenje Domovine i ostvariti suverenost

Čestitku predsjednika Andreja Plenkovića prenosimo u cijelosti:

,Drage članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice, drage prijateljice i prijatelji!

Na današnji je dan prije trideset i dvije godine pred prepunom dvoranom nekadašnjeg Društva književnika Hrvatske u Zagrebu javno predstavljena Hrvatska demokratska zajednica i njen program.

Taj je događaj nedvojbeno pokazao da se na tadašnjoj političkoj pozornici rađa središnji hrvatski nacionalno-demokratski pokret kojem će na čelo ubrzo doći dr. Franjo Tuđman. Doista, u lipnju će iste godine utemeljitelji osnovati HDZ i izabrati dr. Tuđmana za njegova predsjednika, a gotovo godinu dana kasnije, u veljači 1990., više od dvije tisuće uzvanika u koncertnoj dvorani Lisinski svjedočit će nezaustavljivoj snazi budućeg izbornog pobjednika.

28. veljače 1989. naši su utemeljitelji predstavili središnje programske točke nastajućeg HDZ-a. Tada je predstavljena vizija samostalne hrvatske države, utemeljene u izvornom i nedjeljivom suverenitetu hrvatskog naroda te demokratskim nastojanjima. Ta se - vizija nasuprot miroljubivim očekivanjima hrvatskog naroda - ostvarila sredinom 1991., u okolnostima nametnutog rata i agresije.

Na temelju programa koji je predstavljen prije 32 godine ostvarili smo suverenost Hrvatske i dodatno je osnažili članstvom u EU i NATO-u. Od prvog dana ustrajni smo u stvaranju osnove za svehrvatsko zajedništvo pa i danas nastojimo smanjiti podjele i isključivosti unutar hrvatskog društva. Danas, prisjećajući se početaka stvaranja suvremene Hrvatske, s ponosom ističemo da je upravo HDZ na čelu s prvim predsjednikom dr. Tuđmanom predvodio rađanje demokracije u našoj domovini.

Još jednom čestitam svim sudionicima prvog javnog predstavljanja HDZ-a, kao i svim članicama i članovima HDZ-a, jedan od najvećih trenutaka u povijesti naše stranke!

Na početku 4. desetljeća hrvatske samostalnosti, HDZ je i dalje ključna i najodgovornija politička stranka koja nastavlja graditi bolju Hrvatsku, a u svom radu inspirirani smo izvornim programskim odrednicama i vrijednostima naših utemeljitelja.

Teme