Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 3. 2021.

Milan Bandić 20 je godina pridonosio razvoju Zagreba

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upisao se danas u knjigu žalosti u povodu smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Istaknuvši da je na dužnosti gradonačelnika, zahvaljujući povjerenju Zagrepčanki i Zagrepčana, bio protekla dva desetljeća premijer Plenković kazao je da je u tom razdoblju gospodin Bandić doprinosio razvoju grada i realizaciji brojnih projekata.

"Imao je veliku životnu energiju i entuzijazam i, ono što je ključno, radio je za Zagreb svaki dan. U konačnici, to je bilo i njegovo političko geslo", poručio je predsjednik Vlade i zahvalio na svemu onom pozitivnom što je učinio za grad Zagreb, ali i druge krajeve Hrvatske.

Milana Bandića pamtit ćemo po neiscrpnoj energiji i entuzijazmu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u nedjelju je izrazio sućut obitelji i suradnicima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

,,Sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Milana Bandića, dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Obitelji Bandić, prijateljima i suradnicima, u ovim bolnim trenucima, uime Vlade i svoje osobno, upućujem izraze iskrene sućuti i suosjećanja.

Građani Zagreba šest puta su mu dali povjerenje da bude gradonačelnik. Na nacionalnoj razini bio je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru, a sudjelovao je i u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon dva desetljeća rada, gradonačelnik Bandić iza sebe ostavio je brojne projekte koji su pridonijeli razvoju Zagreba i njegovoj prepoznatljivosti.

U proteklih pet godina zajedno s članicama i članovima Vlade surađivao sam s gradonačelnikom te smo podupirali razvoj hrvatskoga glavnoga grada, radeći na brojnim projektima, uz korištenje europskih sredstava za gospodarski razvoj i zapošljavanje, za izgradnju infrastrukture, za kulturu i obrazovanje te zdravstveni sustav, a surađivali smo i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., u kontinuiranoj suradnji s Gradskom upravom i nadležnim službama poduzeli smo sve aktivnosti za pripremu sveobuhvatne i dugoročne obnove grada Zagreba.

Gradonačelnika Bandića kao čovjeka i političara karakterizirala je neiscrpna radna energija i entuzijazam koji su obilježili njegov život i politički angažman. Ostat će zapamćen po svojim nastojanjima da čini dobro za Zagrepčanke i Zagrepčane, ali i brojne druge hrvatske krajeve'', stoji u priopćenju predsjednika Vlade.

Nema ni trunke istine u tome da HDZ dovodi u pitanje kandidaturu Davora Filipovića

Na upit novinara nakon upisivanja u knjigu žalosti, premijer Plenković osvrnuo se na spekulacije da bi HDZ mogao promijeniti svog kandidata za gradonačelnika Zagreba i odbacio da u njima ima imalo istine.

"Nema ni trunke istine u tome da bi Hrvatska demokratska zajednica dovodila u pitanje kandidaturu Davora Filipovića", naglasio je.

Dodao je da je u samo dva tjedna Davor Filipović doživio tri indikativna napada, koji znače da njegova kandidatura nekome jako smeta i muči pa ga žele lažnim informacijama dekredibilizirati.

Prvi je bio fabriciranje lažnoga intervjua, s lažnom naslovnicom. Nakon toga je doživio puštanje u javnost lažne navodne interne ankete HDZ-a koja bi za njega bila nepovoljna.

"I zadnji napad, jučer, umjesto da se pokaže suosjećanje prema naglom odlasku gradonačelnika, u eter se pušta lažna spekulacija na temelju nekakvih navodnih, a opet lažnih razmatranja unutar HDZ-a o promjeni kandidata. Dakle, tri pokušaja da se lažnim informacijama dekredibilizira njegovu kandidaturu po meni ukazuju na to da čovjek, koji je doktorirao ekonomiju sa 26 godina, koji je bio četiri godine agilan zastupnik u Gradskoj skupštini, koji je u svoja prva dva tjedna pokazao koliko je kompetentan i koliko vidi i viziju i rješenja za grad Zagreb, smeta protukandidatima", poručio je premijer Plenković i naglasio da Davor Filipović ima čvrstu potporu HDZ-a.

Izrazio je uvjerenje da će u jednoj poštenoj, a ne kampanji prepunoj lažnih informacija, Davor Filipović pridobiti povjerenje Zagrepčanki i Zagrepčana.

U kampanji konstruktivno o budućnosti Zagreba

Upitan o daljnjem tijeku kampanje za lokalne izbore u Zagrebu, premijer Plenković kazao je da svaka kampanja treba biti konstruktivna, o budućnosti grada Zagreba i o tome što svatko od kandidata može učiniti da Zagreb bolje funkcionira i da građani bolje žive.

Na pitanje hoće li gradonačelnik Bandić nakon 20 godina na čelu Grada Zagreb ostati upamćen kao pozitivan ili negativan političar, predsjednik Vlade kazao je da svatko tko je u politici ima i dobre i neke manje dobre strane.

"Smatram da već i prvi pogled na Zagreb nakon 20 godina u kojem je on bitno drukčiji nego što je bio prije 20 godina pokazuje koliko je on nastojao učiniti dobroga za grad Zagreb. Vrijeme će pokazati sve. Mislim da se on iskreno trudio da Zagreb učini boljim gradom nego što je bio prije nego što je bio gradonačelnik", kazao je premijer Plenković.

Premijer Plenković osvrnuo se i na vijest o smrti Zlatka Kranjčara.

"Cico je bio veliki igrač i veliki trener i legenda Dinama. Izuzetno mi je žao i upućujem njegovoj obitelji i svim prijateljima izraze sućuti", kazao je.