Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 3. 2021.

Predsjednik može imati svoj stav, ali o ustavnosti odlučuje Ustavni sud

Stranačka tijela HDZ-a raspravljala su o pripremama za lokalne izbore, daljnjoj borbi protiv COVID-a 19, distribuciji cjepiva i pripremi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, o čemu će premijer Plenković ovoga tjedna razgovarati u Bruxellesu

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da je procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda transparentna i dodao da predsjednik može imati svoj stav, ali da o tome je li nešto u skladu s Ustavom odlučuje Ustavni sud.

Procedura za izbor predsjednika Vrhovnog suda transparentna, omogućuje većem broju kandidata da se jave na poziv, a o kandidatu odlučuje Hrvatski sabor, rekao Plenković nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a.

Nema nikakve trgovine i inzistiranja na osobi a b ili c kad je riječ o parlamentarnoj većini, kazao je premijer i dodao da je sustav koji je usvojen nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. dodatno propisao proceduru, da je koristan i bolji je od onog koji je bio do tada.

Hrvatski sabor odlučuje o predsjedniku Vrhovnog suda, a kandidati trebaju predstaviti svoj program, kazao je.

"Predsjednik može imati stav o bilo kojoj temi. Međutim, onaj koji odlučuje je li nešto u skladu s Ustavom je Ustavni sud. Ne vidim u čemu je problem da se zakon poštuje", rekao je i dodao kako se očito ide u nekakav "polusukob".

Polusukob, dodao je, nije iniciran s naše strane niti ima potrebe da do njega dolazi. Znamo proceduru, svi koji su željeli biti predloženi od strane Predsjednika Republike mogli su iskazati svoj interes, to je mogla i profesorica Đurđević. Ne vidim zašto nije, rekao je.

"Poznajem je, imam dojam da se poprilično ohrabrila da izjavi da će ovim postupovnim putem ići prema kandidaturi", rekao je Plenković o Zlati Đurđević i dodao da je o predsjednikovu izboru doznao od člana parlamentarne većine i varaždinskog župana Radimira Čačića.

Plenković je kazao kako se predsjednik Milanović nastoji staviti u cipele nekog osvježivača, reformatora Vrhovnog suda, a Vladu nastoji prikazati kao zagovornika statusa quo, što je, kaže, netočno.

Podsjetio je na raspravu o aktualnom Zakonu o sudovima na kojoj je bivši ministar pravosuđa, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i aktualni predstojnik ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić hvalio tada ustanovljenu proceduru.

SDP je nakon zadnjeg izbora predsjednika Vrhovnog suda oštro kritizirao tadašnji sustav nakon čega je sustav modificiran i povećana mu je transparentnost. Sada kad se to napravilo, ispada da to nije bitno, kazao je Plenković.

Teme