Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 3. 2021.

Milanović pravno poražen i politički ponižen

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a razgovaralo se o daljnjim aktivnostima u borbi protiv COVID-a 19, Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, obnovi područja stradalih u potresou i pripremama za lokalne izbore

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da je predsjednik Zoran Milanović pravno poražen i politički ponižen, što je izvor frustracije koja se vidi u njegovim agresivnim izjavama.

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković je odgovarao na pitanja novinara vezano uz burnu polemiku predsjednika Republike Zorana Milanovića, a u kontekstu izbora predsjednika Vrhovnog suda i odluke Ustavnog suda s tim u vezi.

"Predsjednik Republike je pravno poražen. Kada je riječ o političkom aspektu svojevrsnog forsiranja pa i nametanja kandidatkinje silom, protivno zakonu i protivno sustavu javnog poziva, on je i politički ponižen, jer mu je jasno da ne može izabrati kandidatkinju kojoj je on priuštio ovo što joj se dogodilo", rekao je premijer Plenković.

"Vrlo je loša situacija i tu onda izvire frustracija i iskorak iz cipela predsjednika Republike koji treba biti predsjednik svih građana", dodao je.

Plenković je ocijenio da se Zoran Milanović pretvara u predsjednika koji se bori protiv parlamentarne većine i vladajuće stranke.

"Koliko je meni poznato ovakve situacije u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina nije bilo. Ne sjećam se da je predsjednik u cijelosti preuzeo ulogu lidera ljevice", dodao je Plenković.

Kaže kako razumije da je Milanoviću teško nakon što je SDP izgubio nekoliko izbora.

Nervoza je rezultirala egzaltacijom koja prelazi sve normalne okvire političke komunikacije, kazao je Plenković i ocijenio da se može govoriti i o verbalnoj agresiji, osobito na zastupnika Milorada Pupovca i na niz drugih ljudi, kojima bi zbog toga Milanović trebao ispričati.

Osvrćući se na mogući opoziv, Plenković je kazao kako teško da do njegova opoziva može doći. Podsjetio je da su parlamentarni izbori za Hrvatski sabor bili 5. srpnja kada je HDZ uvjerljivo pobijedio i dobio 66 mandata te formirao Vladu i nastavio kontinuitet odgovorne politike koju već vodi četiri i pol godine.

"Mi ćemo tu odgovornost i povjerenje i svakodnevnim radom na dobrobit hrvatskih građana nastaviti i sljedeće tri godine i nekoliko mjeseci do kraja mandata, unatoč i usprkos pozivima predsjednika Republike, koji očito pabirči medije pa očito ne zna što se zbiva i raspravlja u HDZ-u, a mogao se konzultirati o tome kao i izboru predsjednika Vrhovnog suda", rekao je premijer Plenković.

Referirajući se na mogućnost opoziva predsjednika Republike Milanovića procijenio je kako nije realno da bude opoziv. Za to treba 101 potpis i to s obzirom na stav "njegovih drugara iz Mosta" nije realno, to uopće nije bila tema, dodao je Plenković.

Naglasio je da Vlada nastavlja raditi posao za koji ima mandat - na gospodarstvu, apsorpciji europskih sredstava, borbi protiv Cvoda-19, cijepljenju građana i na reformi pravosuđa. Ali ne tako banalno da prihvatimo tezu kako reforma pravosuđa počinje s izborom predsjednika Vrhovnog suda, kazao je premijer Plenković.

Zaključno je naglasio kako se prvi puta u povijesti Hrvatske dolazi u normalni ciklus izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, taj se izbor ne može poistovjećivati s reformom pravosuđa.

Izvor: Hina