Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Jasenovac | 22. 4. 2021.

Osuđujemo sve zločine počinjene za vrijeme režima NDH

U povodu 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac premijer Plenković istaknuo je da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i poručio da Vlada osuđuje korištenje ustaških simbola

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je danas vijenac ispred spomenika Cvijet u Spomen-području Jasenovac u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovca, u povodu 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika toga ustaškog logora.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

"Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnih zločina koji su počinjeni u ovom i u drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, Hrvata, antifašista i demokrata. To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti", poručio je tom prigodom predsjednik Vlade.

Naglasio je da je važno da nove, mlade generacije osvijeste te činjenice i s njima budu upoznate kako se ovi strašni zločini nikada ne bi zaboravili te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina.

Dodao je da je Vladino izaslanstvo u Jasenovcu svake godine bilo i u prvome mandatu, a dolazit će i svake godine u ovom mandatu.

"S pijetetom i sa sviješću da ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini bilo kada ponove", poručio je.

Ustaška su obilježja zabranjena, to je pitanje ujednačavanja sudske prakse

Što se tiče izmjene Kaznenog zakona radi zabrane ustaških obilježja, predsjednik Vlade kazao je da su oni već zabranjeni, a da je pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

"Ta tema je dugo s nama. Svatko tko zna nešto o našoj povijesti, o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike židovskog naroda, pripadnike Srba, Roma, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti", poručio je Plenković.

Uvezi s inicijativom predsjednika Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjena Krausa o zabrani ustaškog poziva "ZDS", rekao je da su o tome razgovarali i da će se o tome i dalje razgovarati.

"Bitno je da su naši jasni i čvrsti stavovi i o osudi zločina i o tome da se takvi simboli ne koriste", dodao je i odbacio tvrdnje da se po tome pitanju nije dovoljno učinilo.

Memorijalni centar u Uštici u spomen 17 tisuća ubijenih Roma

Premijer Plenković s izaslanstvom potom je položio vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje je obišao i Romski memorijalni centar.

Zahvalio je zastupniku Kajtaziju na angažmanu oko izgradnje toga centra, koji je jedinstven i kakvog nema u drugim zemljama Europe.

Dodao je da je Vlada taj projekt koji je koštao skoro 8 milijuna kuna financirala u gotovo 90 postotnom iznosu, na taj način želeći dati doprinos kako se ti zločini ne bi zaboravili, već da budu primjereno obilježeni i da pripadnici Roma u Hrvatskoj i svi drugi mogu dolaziti ovdje i odati počast žrtvama.

"To je centar za spomen na skoro 17 tisuća Roma koji su ubijeni tijekom 1942. godine. Osuđujemo zločine počinjenje za vrijeme režima NDH", poručio je.